Vis Civilis – 25 éves a Budaörsi Ingatlan Stúdió

Vis Civilis – azaz a polgári erő. Ezzel a címmel indítjuk útjára új rovatunkat, amelynek célja a Budaörsön hosszú évek, akár évtizedek óta működő vállalkozások és vállalkozók bemutatása. Címválasztásunk sem véletlen, hiszen egy olyan településen, ahol szinte minden Magyarországon jelenlévő multicég áruháza, képviselete megtalálható, igen komoly erő és kitartás kell ahhoz, hogy egy-egy kisvállalkozás hosszú időn át életben tudjon maradni. Rovatunk első részében egy olyan ingatlanközvetítéssel foglalkozó céghez látogattunk el, akik nemrégiben ünnepelték fennállásuk 25. évfordulóját.

Budaörsi Ingatlan Stúdió – hirdeti a tábla a Budapesti úton, immáron negyedszázada. Aki pedig ez idő alatt vásárolt, vagy eladott ingatlant itt Budaörsön, nagy eséllyel kerülhetett üzleti kapcsolatba a cég tulajdonosaival, Flick Gáborral és feleségével, Euridykével.

Amikor 1997-ben elkezdtünk ingatlanokkal foglalkozni, még egyáltalán nem volt ez a szakma olyan elterjedt, mint manapság – kezdi a beszélgetést Flick Gábor.

-Honnan jött az ötlet?

Én Budapesten dolgoztam, rengeteg ügyvéddel álltam kapcsolatban és egy idő után egyre több olyan kérés jött tőlük felém, hogy mivel én budaörsi vagyok, nézzek nekik és ügyfeleiknek eladó ingatlant itt a településen. Akkoriban persze még volt rendesen választék, így egy idő után elgondolkodtam azon, miért is ne próbálnám meg ezt az ingatlankereső, közvetítő tevékenységemet úgymond hivatásosként, profi körülmények között folytatni. Feleségem, Euridyké pedig a bankszektorban dolgozott, így a kellő pénzügyi ismereteink is adottak voltak. . Akkoriban, mint mondtam, még nem igazán voltak a mienkhez hasonló cégek, viszont egyre nagyobb igény mutatkozott olyan vállalkozások iránt, amelyek a puszta lakásbemutatáson,és pénzért történő cím kiadáson  túl akár jogi, akár műszaki, önkormányzati ,később hitelügyi kérdésekben is segítséget tudtak nyújtani. Budaörsön pedig mi voltunk az első és egyetlen  ingatlanközvetítő cég, amelyik országos számitógépes ingatlan adatbázissal is rendelkezett, így egyre nagyobb kereslet mutatkozott az irányunkba. Ez a kezdeti lendület és siker pedig hozott számunkra olyan ügyfél- és kapcsolatrendszert, lehetőséget, amelyet azóta is próbálunk szinten tartani és kamatoztatni.  

-Az elmúlt negyedszázadban milyen jelentősebb trendeket élt át a budaörsi ingatlanpiac?

A 90-es évek végén, a kétezres évek elején a nagyobb, nagyjából ezer négyzetméter körüli telken lévő, önálló családi házakra mutatkozott a legkomolyabb igény. Később a telek- és építőanyagárak emelkedése kicsit árnyalta ezt a képet, sorra jelentek meg a még mindig nagy telekre épülő, de már nem önálló ingatlanok, az ikerházak, majd pedig a társasházak. A 2008—ban induló pénzügyi és gazdasági válság természetesen a budaörsi piacra is stagnáló hatással volt. Igaz, érdekes módon az árak nem igazán változtak, hanem a folyamatok lassultak le, el lehetett adni bármit, csak kicsit lassabban, nehezebben. A 2010-2014 közötti  családbarát kormányintézkedések aztán megint fellendítették a piacot. Azt mondanom sem kell, hogy Budaörs továbbra is igen népszerű helyen állt a fővárosból kiköltözni vágyók szemében, így a kereslet hatalmas volt. Ez pedig  a telkek elaprózódását hozta magával, azaz egy-egy ingatlanon megjelentek a négy-öt lakásos házak, amelyek létrehozását a Helyi Építési Szabályzat lehetővé is tette. 2021 év végéig  gyakorlatilag a tervasztalról elkeltek az ingatlanok, nagyon pörgött a piac. 2022-ben  kiszámithatatlan trend fordulót hozott a piac..

-Az ingatlanpiac negyedszázados változásairól beszéltünk, de hogyan változott meg az ingatlanközvetítői szakma ez idő alatt?

Egyrészt a számítástechnika fejlődése alapvetően befolyásolta a szakmai folyamatokat. Egyre komolyabb, színvonalasabb adatbázisok, számítógépes rendszerek jöttek létre, amely sokat segített a munkánkban. Ezekkel a lehetőségekkel élve pedig a 2000-es évek elején Magyarországon is megjelentek az ingatlanközvetítéssel foglalkozó, franchise-rendszerben tevékenykedő multicégek. Ez pedig azt gondolom, alaposan felhigította a szakmát, hiszen ezek a mammutvállalkozások rengeteg, különösebb előképzettség nélküli kollégát kezdtek el foglalkoztatni. Ők legfeljebb egy-egy gyorstalpaló kiképzés után álltak munkába, nem rendelkeztek sem komolyabb pénzügyi, sem jogi, vagy éppen műszaki ismeretekkel, egy volt az elvárás csak velük szemben, mindegy hogyan, de minél több ügyfelet és megbízást  hozzanak be cégük rendszerébe bármilyen áron. A piac maga azonban adott, azaz az értékesítésre szánt ingatlanok, vagy a vevőjelöltek száma nem növekedett olyan mértékben, mint a szakmában tevékenykedő referensek száma, így az eszközök, fogalmazzunk finoman , egyre gátlástalanabbá váltak és egyre agresszívabban zaklatják a magán hirdetőket. Megjelentek például a hamis, valótlan adatokat tartalmazó hirdetések, amelyek sok esetben például a fontos műszaki  és tény adatokat  sem közlik, csak a madárcsicsergésről, meg a fantasztikus körpanorámáról szólnak.  Sajnos ezzel az etikátlan  magatartással alaposan leamortizálták az ingatlanközvetítői szakmát.

-Hogyan lehet, lehetett erre a helyzetre reagálni?

Mi úgy reagáltunk, hogy nem változtattunk a koncepciónkon, ugyan azon a helyen, ugyan olyan feltételekkel, ugyan olyan hozzáállással dolgozunk sőt erősítettünk az eredeti szándékainkon, hiteleségünk változatlan. Így aztán számtalanszor fordult már elő olyan, hogy egy-egy ügyfél elcsodálkozott azon, hogy tőlünk milyen széleskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatást, segítséget kap. A mi fent maradásunk azt gondolom jó részt ezeknek az elégedett ügyfeleknek köszönhető. Az elégedett ügyfél ugyanis hozza magával a családtagját, barátját, sőt egy idő után a gyerekét, akik tudják, hogy tőlünk megbízható és szakmailag magas színvonalú segítséget kaphatnak életük egy-egy rendkívül fontos pillanatában.

                                                                                                                                                       -fela-