Számok Európából és Budaörsről – két választás után

Budaörsön a helyzet változatlan, már ami a politikai életet érinti. A júniusi önkormányzati választás ugyanis gyakorlatilag rögzítette a 2019 óta fennálló viszonyokat. A polgármester Wittinghoff Tamás maradt, nagyjából megőrizve támogatottságának mértékét, az egyéni körzeteket pedig mindenhol ezúttal is a BFE jelöltjei húzták be. A helyi ellenzék ugyanakkor, az öt évvel ezelőttiekhez hasonlóan három listás mandátumot szerzett. Az önkormányzati választások mellett európai parlamenti szavazást is rendeztek, így ennek az értékelésére is kértük Czuczor Gergelyt, a Fidesz-KDNP helyi vezetőjét, aki egyben a Pest vármegye 2. számú országgyűlési választókerületelnöke. is.

Két választás egy napon. Ez egy eddig teljesen egyedülálló helyzet volt a magyar demokrácia történetében. Mennyire okozott ez nehézségeket a kampány során?

Plusz feladatokat adott természetesen, de nehézségeknek ezt egyáltalán nem nevezném. Én személy szerint ugyanakkor rendkívül büszke vagyok arra, hogy itt Budaörsön is képviselhetem azt a politikai erőt, amely ezúttal is egy fölényes győzelmet aratott az európai parlamenti választásokon. Sőt, ha a számokat átfordítanánk egy országos parlamenti választásra, azt láthatjuk, hogy a kormányzó párt ezúttal is megszerezte volna a kétharmados többséget. Sőt, itt a választókerületünkben a kormányzó pártszövetség az egyéni országgyűlési képviselő mandátumot is begyűjtötte volna. Mindezt három és fél ciklusnyi kormányzás után, két választás közötti félidőben, amikor hagyományosan a kormányzó pártok támogatottsága jelentősen visszaesik. Az EP-választásokon induló pártok közül a Fidesz-KDNP mutathatja fel százalékos arányban a második legnagyobb támogatottságot, ezt a 44,8 százalékot csak egy, a máltai Munkáspárt, a Partit Laburista múlta felül a maga 45 százalékával.

A helyi választás viszont már nem nevezhető ilyen sikeresnek. Ennek mi lehet az oka?

Először is, itt ezen a csatornán is hadd fejezzem ki gratulációmat a mandátumot szerzett képviselőknek és Wittinghoff Tamás újraválasztott polgármesternek. Ami pedig a választási eredményeket illeti, természetesen jobbra  számítottunk, ám minden körülményt figyelembe véve mégsem nevezném súlyos kudarcnak. Azt tudtuk, hogy egyfajta rendszerváltoztatást itt Budaörsön nem lehet az egyik pillanatról a másikra véghez vinni. Wittinghoff Tamás több mint 30 éve polgármester, már-már egyfajta vallási kultusz veszi őt körül, ezt megváltoztatni hosszú-hosszú évek kitartó munkájával lehet. Ha részleteiben megvizsgáljuk a számokat, ugyanakkor azt láthatjuk, hogy a BFE képviselőire leadott szavazatok aránya 2019-hez képest némiképp csökkent. Ezt egyfajta trendfordulónak is értékelhetjük, amely ad némi reményt a jövőt tekintve. S mint mondtam, a mi „meccstervünk” nem csak erre a választásra szól, mi hosszú távban gondolkodunk.  Azt pedig kifejezetten jó eredményként értékelhetjük, hogy itt Budaörsön a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok száma ugyanannyi maradt, mint öt éve. Ha ugyanis körbenézünk itt Pest vármegyében, azt láthatjuk, hogy a különböző civil, vagy első látásra civilnek tűnő szervezetek jelentősen előretörtek, okozva néhány kifejezetten meglepő eredményt. Gondolok itt például Törökbálintra, Biatorbágyra vagy éppen Solymárra, amelyek eddig kormánypárti vezetés alatt álltak, ám most az említett civilek szerezték meg a polgármesteri posztot, vagy a többséget. 

Visszatérve Budaörsre, az eredményeket látva akkor túl sok változásra nem számít a következő ciklusban?

Ami a mi feladatainkat illeti, marad annak a négy-ötezer embernek a képviselete, akik megtiszteltek a bizalmukkal, amit ezúton is megköszönök nekik. A jelenlegi vezetéssel való viszonyunkat tekintve számítok némi változásra. Azt gondolom, a kampány során sikerült néhány olyan dologra irányítanunk a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban talán a jelenlegi vezetés is belátja, hogy vannak elmaradásaik, javítanivalójuk. Mi ezekben a helyzetekben megpróbálunk majd konstruktívan együttműködni velük, a város érdekének megfelelően átgondolt javaslatokkal segíteni a döntéseket. Az persze egyelőre kérdéses, hogy a többség hogyan viszonyul ezekhez. Csak, hogy egy példát mondjak, a jelenlegi struktúrában egyetlen bizottságban sem adott elnököt az ellenzék, reméljük Wittinghoff Tamásék belátják, hogy ez azért némiképp ellentmond a nyugati politikai kultúra, a demokrácia íratlan szabályainak és változtatnak rajta.  Wittinghoff Tamás a maga 33 évnyi polgármesteri rutinjával gyakorlatilag minden városi erőforrást a saját fölénynek a megőrzéséhez csatornázott be. Ennek lettek is negatív következményei Budaörsön. Gondolok itt arra, hogy évente mintegy 200 millió forinttal támogatja a hozzá közelálló helyi médiumokat, amelyeket több esetben nyílt propagandát folytattnak itt Budaörsön a polgármester és csapata mellett. Vagy említhetem azt is, hogy a kampány során a BFE gyakorlatilag alig csinált saját rendezvényt, viszont a hivatalos városi eseményeken mindenhol képviselte magát az egyesület. Jó néhány esetben úgy, hogy az egyéb helyi politikai szervezetek még csak meghívót sem kaptak ezekre a közpénzből megvalósult rendezvényekre. Ezeknek is köszönhetően a választók többsége Budaörsön úgy döntött, számukra teljesen megfelel a jelenleg vezetés teljesítménye, stílusa. Ezt nekünk tiszteletben kell tartanunk, de úgy, hogy közben nem mondunk le az alternatív városvezetési lehetőség bemutatásáról. Hiszen az általunk felmutatott problémák jelentős része nem szűnt meg. A mi feladatunk pedig az, hogy felmutassuk ezeket az ügyeket és képviseljük azoknak a polgároknak az érdekeit, akiket ezek a problémák esetleg negatívan érintenek. Természetesen az eredményeket látva nekünk is el kell gondolkodnunk azon, mi az, amin változtatnunk kell ahhoz, hogy ezt a képviseletet az eddiginél hatékonyabban láthassuk el. Nem kell kapkodnunk, most jön a nyári szünet, ősszel feláll az új képviselő testület, megkezdődik az érdemi munka. Alig két év múlva pedig országgyűlési választások következnek. Ezért az első számú feladatunk lesz, hogy helyben a kormánypárt eredményeit minél hatékonyabban közvetítsük és 2026-ban a választók többségének bizalmát kiérdemelve ismét győzzön az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP szövetség.

  • fela –