Két választás után – továbbra is Wittinghoff Tamás és csapata vezeti a várost

Az öt évvel ezelőttivel gyakorlatilag hajszálra azonos eredményt hozott a 2024-es önkormányzati választás Budaörsön. A polgármester-választást Wittinghoff Tamás nyerte és a BFE képviselői nyerték mind a 10 egyéni választókerületet. A 14 fős képviselő testületbe rajtuk kívül a Fidesz-KDNP delegálhat három, a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete pedig egy tagot.  

Nézzük a részleteket. A polgármesteri választást fölényesen, több mint tízezer szavazatot begyűjtve nyerte a jelenlegi városvezető, Wittinghoff Tamás. Ez a leadott szavazatok 67,2 százalékát jelenti. A második helyet a Fidesz-KDNP jelöltje, Czuczor Gergely szerezte meg 3925 szavazattal (26,17 százalék). Némi meglepetésre a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete indulója, Gergely István megelőzte a Mi Hazánk jelöltjét, György Józsefet. Előbbire 535 (3,57 százalék), utóbbira 455 (3,03 százalék) szavazat érkezett.

Az egyéni választókerületek mindegyikében is fölényes BFE-siker született. A tízből kilencben a választópolgárok több mint fele a jelenleg is regnáló egyesület jelöltjére adta le voksát. A legnagyobb arányban a 7. számú választókerület BFE-s jelöltje, Stift Nándor nyert, aki a szavazatok 63,54 százalékát gyűjtötte be, de 60 százalék feletti eredményt hozott dr. Tóth Ferenc a 4., és dr. Ritter Gergely, a 6. választókerületben.

A legszorosabb eredmény Kamaraerdőben született, itt Kisfalviné Lauber Andrea 42,34 százalékkal nyert, alig  50 szavazattal megelőzve a Kamaraerdőért Érdekvédelmi Egyesület színeiben induló Török Istvánt (38,89 százalék).

Ami a további eredményeket illeti, harmadik helyre túlnyomórészt a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete képviselői, a negyedikre pedig a Mi Hazánk jelöltjei futottak be. A legkevesebb szavazatot pedig a Budaörsi Lakótelepért Egyesület jelöltjei kapták. Ennek megfelelően e három szervezet közül csak a BVE tud képviselőt delegálni a 14 fős testületbe, mégpedig elnökük, Gergely István személyében.

Ennek névsora is gyakorlatilag alig változott az öt évvel ezelőttihez képest. Akkor Kamaraerdőben az azóta elhunyt Kisfalvi Péter nyert. Most a helyén özvegye képviselhető a 10. számú választókerület polgárait. Emellett kiesett Kisberk Balázs, aki helyett tehát Gergely Istvánt láthatjuk majd ősztől a testületi üléseken.

A képviselő-testület névsora:

Polgármester:
Wittinghoff Tamás/BFE

Egyéni győztesként képviselő:
Laczik Zoltán/BFE
Monostory-Kalovits Márk/BFE
Hauser Péter/BFE
Dr. Tóth Ferenc/BFE
Dr. Molnár Gábor/BFE
Dr. Ritter Gergely/BFE
Stift Nándor/BFE
Bíró Gyula/BFE
Farkas Benedek/BFE
Kisfalviné Lauber Andrea/BFE

Kompenzációs listáról bejutva képviselő:
Dr. Czuczor Gergely/Fidesz-KDNP
Gergely István/Budaörsi Vállalkozók Egyesülete
Kapitány Gábor/Fidesz-KDNP
Löfler Dávid/Fidesz-KDNP

További részletek:

https://vtr.valasztas.hu/onk2024/valasztopolgaroknak/varmegyek-telepulesek/varmegyek/14/telepulesek/015?tab=results&filter=representative