A győztesek felelőssége- avagy forró június

Június végét írjuk – lementek a választások, – és milyen szép az élet,- mindenki győztes lett. Legalábbis a megnyilatkozások terén. Egyesek mert jól sikerült a kampány, közösséget épített, mások megbontottak egy erőt, a harmadik meg elérte célját, és valóban győzött.

De mit is jelenthet győzni- csak annyit, hogy a következő alkalomig „székben vagyok”- vagy van ennek súlya, felelőssége is? Az elhangzott ígéretek nyomdaszagúak maradnak, vagy bepiszkolja őket a felhasználók, haszonélvezők kosza? Adok is valamit az engem választóknak, vagy csak kérni tudok. Hallom-e, amit mondanak, -és teszek érte-, vagy csak kéregetni tudok? Király leszek vagy koldus?

Városunkban semmi nem változott, ennek a jó és rossz értelemben vett jelentésével együtt. A „nagy csapat” maradt,  és folytatódik a „fejlesztés” 😊 ,és hogy ez csigalassúsággal történik- egy hatvanplusszos csapat tempójában , az biztos. Értelmetlen és közösségünk kárára folytatott kormányellenes harccal, az is biztos. A hónapok óta folyó, munkaidő kezdetén főutat lezáró , kilométeres dugókat generáló módon?- ez is biztos. Utcaneveket hirtelen megváltoztató, informálást mellőző módon?-ez is biztos. Nem a lakosság kényelmét , segítését biztosító módon?- ez is biztos, ezek a mindennapjaink. A közlekedés katasztrófa, és vannak olyan helyek, ahol foglalkoznak ezzel is. A modern kisvárosok a megnövekedett forgalmat és parkolási gondokat az utcák egyirányúsításával kezelik. Itt nem kell kezelni egyiket sem. De van olyan hely, ahol a gyerekeket több ponton összegyűjtve, önkéntesekkel – értsd közösség-, elkísérik az iskolába, csökkentve a forgalmat, mozgásra bírva a gyerekeket, játékosan, jókedvűen. De nem itt. Itt az egyetlen megoldás minden bajra ömlik a fejünkre a tanácsülések felvételeiről, a sajtóból, és ez nem más mint egyetlen , értelmetlen kifogás: „Mert a kormány…” – mintha országunkon belül nem ugyanúgy működne minden település….

A szép és szomorú ebben a történetben, hogy a fentiek minden választásunkra igazak, legyen az polgári vezetés, szellemi téren iskola, netán tanító választás, klerikális vonzatban papválasztás. Közösséget építek, vagy visszaélek a nekem megelőlegezett bizalommal? Standupolok, vagy párbeszédet folytatok.

A király és koldus szerepe a választások után a győztesre vetül, és rajta múlik, melyiket választja. Ez a felelőssége.

Közösséget épít, meghallgatja, irányítja, segíti az őt piedesztálra emelőket, vagy csak koldusként kéreget, önmagának begyűjti a jószívű adakozók javait, majd eltékozolja.

Királyt vagy koldust avattunk?

Áldás, békesség

K.Cs