Szigorodik az érdi Helyi Építési Szabályzat

Változtatási tilalmat rendelt el az érdi közgyűlés – írja az erdmost.hu. A július 15-én érvényben lépő szigorítás szerint az új Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ)  elfogadásáig (de legfeljebb három évig) a változtatási tilalom alá eső területen telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad – írja a honlap.

Az intézkedés mögött egy aggasztó tendencia áll: aránytalan, a városkép tekintetében aggályos épületeket húznak fel sok lakással, jelentősen terhelve a közműszolgáltatásokat.

Az új HÉSZ-t azért hozzák létre, hogy a fenti jelenséget lefékezze, amennyire csak lehet, teremtse meg helyette a harmonikus, a közszolgáltatásokat arányosan terhelő beépítési rend feltételeit. Elkészítése azonban még időt vesz igénybe, életbe lépéséig pedig a régi, hatályos jogszabályok szerinti túlzott beépítés, illetve a parttalan társasházépítés akadálytalanul folyhatna tovább. Márpedig ezt sem a településkép, sem a közművek nem bírják, ezért döntött a városvezetés a változtatási tilalom elrendeléséről.

Az irány egyértelmű: fékezzük és szabályozzuk a beáramlást Érdre” – hangsúlyozta Érd polgármestere, Csőzik László az ülésen.

A városvezető az előző hónapokban több fórumon jelezte, hogy ezt a lépést meg kívánja tenni az önkormányzat, így ez a döntés a társasházépítésben gondolkozó vállalkozókat nem érinthette váratlanul – emeli ki az erdmost.hu cikke