Schwabenfest – ünnepség és jelöltbemutató a Heimatbuseumban

Ünnepélyes keretek között mutatta be a Heimatmuseum kertjében az idei önkormányzati választáson induló jelöltjeit a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat. Indulási szándékukat összesen heten jelezték, közülük kerül ki az az öt fő, aki bekerülhet a testületbe.

Mint ismert, hogy ki lehet ez az öt személy, azt azoknak a szavazatai döntik el, akik regisztrálták magukat a választási hatóságnál. Mint megtudtuk, május 10-ig összesen 630-an tettek így, ez a szám pedig hozzávetőlegesen megegyezik azzal, ahányan öt évvel ezelőtt jelezték szavazási szándékukat.

Ám, mielőtt a rendezvény hivatalos részére sor került, előtte az önkormányzat vezetői kis ajándékkal kedveskedtek a közösség azon tagjainak, akik a közelmúltban ünnepelték születésnapjukat. Boros György, az önkormányzat elnöke elmondta, ezzel egy új hagyományt szeretnének létrehozni, a jövőben nem egyenként, személyesen felkeresve, hanem összegyűlve, egy kis ünnepség keretében köszöntenék az érintetteket.

Ezt követően budaörsi sváb gazdák borait kóstolhatták az egybegyűltek, kísérőként pedig az önkormányzat legutóbbi disznótorán készült finomságokat fogyaszthatták. Majd Ritter Imre, az országgyűlés német nemzetiségi képviselője kért szót, aki nemcsak a közelgő választás részleteiről beszélt, hanem a jövő évre tervezett budaörsi passió előkészületeiről.

Végzetül sor került az önkormányzati jelöltek bemutatására is. Eszerint a listára sorrendben, Gajdos-Frank Katalin, Rácz Veronika, Michelberger Mátyás, Gallai Gergely, Boróczki-Pittler Mária, Michelberger Katalin és Boros György került fel. Közülük kerül ki a leadott szavazatok alapján az az öt fő, aki 2024 őszétől képviselheti a német nemzetiségi önkormányzatot Budaörsön.