Mester Károly Agrármérnök, természetgyógyász: A refluxról

A reflux betegség következtében a nyelőcső nyálkahártyája sérül. A gyomorból visszafolyó, vagy a puffadást okozó fermentáló baktériumok által termelt gázok hatására, a felfelé áramló gyomorsav gőz vagy gyomorsav ingerlésének hatására a nyelőcső nyálkahártyája begyullad. Kóros változás (mutáció) alakul ki a nyelőcső nyálkahártyasejtekben. A mutációk hatására megváltozik a hámsejtek típusa. Az érintett sejtek kóros növekedésnek indulnak. Az állandó irritáció miatt a nyelőcső hámsejtek szabálytalanul szaporodnak, súlyos fokú dysplazia alakul ki, amelynek következtében Barrett-nyelőcső jön létre, amely akár nyelőcsőrákhoz is vezethet. Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel 4,5-szeresére növekedett a nyelőcsőrák miatti halálozás.

A reflux tünetegyüttes oki tényezőit sokan nem jól határozzák meg. A legtöbb esetben a reflux oka nem az, hogy sok a gyomorsav termelődés a gyomorban. Adott esetben még kevés is lehet a gyomorsav termelés. Legtöbbször optimális gyomorsav termelés mellett is kialakul a reflux. Nagyon fontos, hogy a bélcsatorna pH beállítása jó legyen, mert a gyomor és a hasnyálmirigy szénhidrát-, fehérje- és zsírbontó enzimjei csak akkor működnek hatékonyan, ha a béltartalom, a (Chymus) pH-ja megfelelő. Az enzimesen emészthető tápanyagok bontásának és felszívódásának úgy kell végbe mennie, hogy azok 100 %-ban felszívódjanak. Ellenkező esetben ezeken a fel nem szívódott tápanyagokon (főleg szénhidrátokon) elszaporodnak a gramm negatív, úgynevezett LPS baktériumok és a vékonybélben fermentálják ezen tápanyagokat. Kialakul az úgynevezett SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), vékonybél káros baktérium túlnövekedési szindróma. Az LPS gramm negatív baktériumok endo- és exotoxinjai (neurotoxinok) akadályozzák a bélcsatorna szakaszoló simaizom záróizmainak a működését. Az idegi impulzus hatására a simaizom sejtekbe létrejön a Ca++-calmodulin komplex, amely összehúzza a simaizom sejteket. Ezt a folyamatot akadályozza a neurotoxin.
A bélcsatornában lévő, szakaszoló záróizmok (proximális-distalis irányban) Ileocecalis billentyű (Bauchin billentyű), gyomorkapu záróizom, nyelőcső záróizom, rekeszizom záróizmai nem zárnak tökéletesen, amely fordított irányú béltartalom mozgást tesz lehetővé.
A simaizmok relaxációját (elernyedését) egy másik élettani folyamat sérülése akadályozza. A szervezet nitrogén-monoxid (NO) termelődésének a képessége befolyásolja a Ca++-calmodulin komplex szétkapcsolását, a simaizmok elernyedését. A NO termelődése is sérül a szervezetben. A NO hiánya nem csak a simaizmok relaxációját akadályozza, hanem gátolja a nyálkahártya immunitás, a sejtes immunitás szabályos működését, a hiánya elősegíti a véralvadási hajlamot, a vérrögképződést és gátolja a sebek gyógyulást.  
A nyitva lévő Bauchin billentyűn keresztül LPS gramm negatív baktériumok feljönnek a vékonybél utolsó szakaszába (a terminális ileumba), az emésztetlen vagy fel nem szívódott szénhidrátokon és cukrokon felszaporodnak, gázokat termelnek. Ezek a gázok eljutnak a nyitott gyomorkapun keresztül a gyomorba és a nyitott nyelőcső záróizmon átjutva először a savgőz, utána a gyomorsav is megjelenik a nyelőcsőben. Mivel a nyelőcső hámsejtjeinek nincsen gyomorsav elleni védelme (a gyomor nyálkahártyát a mucin védi), ezért a sav gőz vagy maga a gyomorsav (sósav) irritálja a nyelőcső hámsejtjeit.
A reflux, mint betegség az 1977-ben kiadott Magyar Imre és Petrányi Gyula, közel 2500 oldalas a „Belgyógyászat alapvonalai” című orvosi egyetemi tankönyvben még nincs megnevezve, tehát ez a betegség, a modern táplálkozás következményeként megjelenő tünetegyüttes.
E mögött, több azonos irányba ható ok van.
A monoszacharidok használata, a megváltozott élelmiszer feldolgozási eljárások, például a búzaliszt fermentálásának a hiánya, a különféle élelmiszer adalékok használata (szabad aminosavak), GMO-os élelmiszer- és takarmánynövények megjelenése és egyre nagyobb térnyerése.
Ezek mind-mind károsan hatnak a hasznos bél baktériumokra.  A refluxos emberek mikrobiomja diszbiotikus.

A reflux megelőzhető!

Albert Einstein mondását idézve: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”
Mit kellene másképpen tenni, hogy megelőzzük a refluxot.

  • Kerülni kell a magas fruktóz és egyéb monoszacharid tartalmú ételeket, italokat, mert a felszívódásuk korlátozott.
  • Javasolt a FODMEP diéta.
  • Kerülje a finomított szénhidrát és magas cukor tartalmú élelmiszereket.
  • Kerülje a feldolgozott húsipari élelmiszereket.
  • Kerülje a snack termékeket, chipseket.
  • Kerülje az élelmiszeripar által készített szószokat, mártásokat.
  • A reflux kezelésére kifejezetten jó hatással van, a magas hemicellulóz és pektin tartalmú fiatal leveles zöldség fogyasztása.
  • A paleolit táplálkozásnak jótékony hatása van a refluxra.
  • Kerülje az ipari takarmányon nevelt, GMO hatás és a lizin-arginin antagonizmus által érintett állati termékeket, leginkább az ipari termelésből származó baromfi- és sertés húsokat.
  • Részesítse előnybe a legelő állatok húsát. Marha-, bárány- és birkahús.

Kedvező hatású a halászott tengeri hal, vagy a horgászott édesvízi folyami hal. A tengeri halászott halnál előnybe kell részesíteni a FAO szám szerint a 27-es 21-es és 34-es fogási helyeket. Kerülje az akvakultúrás halakat, például tenyésztett lazacot.