„ Ne légy szeles…” – Keresztes Csaba jegyzete

Nézem a naptáramat, mi minden összesűrűsödik így , a tavasz beköszöntekor. A természet megújulása, halaszthatatlan dolgokat hoz az emberek életében, és talán ez is lehet az oka, hogy ünnepeink sorakoznak március-április folyamán. A közhelyeket kerülve, nem sorolom föl ezeket,- de őseinkben is a tavasz ereje munkálkodhatott, hogy erre az időszakra ők is megakartak újulni.

A cím majdhogynem kínálta magát, – József Attila , mit is lehetne ,sőt kellene tennünk ebben az időszakban. Ide másolom a verset is 😊

„ Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres –
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
úgy érdemes. „

A fentiek szerint, mi a Budaörsi Székely Kör nem csapongunk, a természet rendjét követve megújulunk, de ugyanazokat a köröket járva próbálunk hasznos hagyományokat követni/teremteni. Aktuálpolitikai a téma- helyi választás jön ,- az európaival nem törődve egyelőre, – hogyan lehetne megújulni. Tavaly próbálkoztunk egy Apostolok Asztala rendezvénnyel, a helyi többségi erő nem méltatta jelenlétével, a többség arroganciájával, vagy a szembesítés félelme okán. Nevet adva a gyereknek- a Budaörs Fejlődésért Egyesület- nem végezte a feladatát. A nemrég közzétett statisztikai adatok szerint, éppen kis városunk fejlődött a legkevesebbet a környéki, hasonló adottságokkal rendelkező szomszédok közül. Ennek felelőse van, – a nevét meghazudtoló többségi városvezetés az. Mi azonban, keresztény, konzervatív de szabadon (nem neoliberálisan 😊) gondolkodóként, „gondosan, szépen” ismét hirdetünk egy „apostolok asztalát”- ahol minimum12 , de több ember is konstruktív párbeszédet folytat(hat) – ha részt vesz. Május végén lesz. Azokat, akik odajönnek, muzsikával, (Üsztürü), filmmel, beszélgetéssel és jó székely szokás szerint valamilyen elemózsiával megtiszteljük.

Nekifutunk újra ennek a párbeszédnek, hiszen Babits : Jónás könyve harmadik része szerint vétkesek közt cinkos aki néma, és nekünk fontosabb az itthonunk, mintsem elnézzük miként pazarolják el tudatosan a kínálkozó lehetőségeket.( lásd statisztika)- még ha nem felejtjük otthonunkat.. Mikes Kelemen szavaival : úgy szeretem Rodostót, hogy nem feledem Zágont.

A költészet napja alkalmából, (és nemcsak József Attila, de Márai is ezen az áprilisi napon  született) szembejött idézet kapcsán az esélytelenek nyugalmával, „gondosan, szépen..” próbálunk szolgálni, céljainkat nem feladva tenni valamit, még akkor is, ha tudjuk , hogy jön tavaszra tél.., de reménykedünk, hogy változás lesz, és tavaszra mégiscsak nyár jön. Értse, aki akarja !