Az ember, akinek Isten ma is fogja a kezét – Ambrus András köszöntése

Ez a mottója Ambrus András színművész-írónak, aki november 29-én ünnepli a 96. életévét. Ennek apropóján sokan látogattak el a PostART Kulturális Színtérre november 9-én este, ahol a budaörsi polgárok ünnepély keretében gratulálhattak mindenki Bandi bácsijának.

Olyan művészembert jöttünk köszönteni, akit már tavaly szerettünk volna, a 95. életévében, csak közbejött a covid. Most hála Istennek a fentiek megengedték, hogy pótlólag lehet ünnepelni – kezdte a köszöntések sorát a főszervező Siklós Endre, a Művészet a Nemzetért Alapítvány elnöke.

Azt mondják, hogy az élet íze az öregség bölcsessége. Igaz, mert ha arra gondolunk, hogy almát nevelünk, az akkor érett, amikor már szép színe van. Az idő múlásával az ember is bölcs lesz, élettapasztalatra tesz szert, egy maholnap 96. életévét betöltő művészember esetében pedig ez pláne így van – tette hozzá.

Az este során az egyik központi témakört Ambrus András székely származása jelentette, így nem véletlen, hogy a kedves köszöntőkön, verseken, zsoltárokon és riportrészleteken túl több anekdota is elhangzott. Az egyik történet úgy szólt, hogy Bandi bácsi kapott egy jó minőségű vörösbort. Nézi, nézegeti, és egyszer csak azt mondja: hát ide figyelj öcsém, ez számomra sértés. De tudod mit? Lenyelem.

A másik pedig a következő: Bandi bácsi nagyon sokáig vezetett autót, vagy 90 éves lehetett, amikor éppen megállította a rendőr. A biztos úr elkérte az igazolványt – ekkor Bandi bácsi közbeszólt, hogy az eset tavalyelőtt történt –, majd feltette a kérdést, hogy ne haragudjon, de ilyen idős korban mégis hogy lehet vezetni? Ekkor Bandi bácsi kipattant az autóból, és kijelentette, hogy ide figyeljen, hat óra hosszat tudok Önnek verset szavalni, sőt, még tudok figurázni is – ekkor, mint a tornászok, felugrott a levegőbe, és bokázott egyet. A rendőr erre egy Viszontlátásra! kíséretében, hajlott háttal visszaadta az igazolványt.

Ambrus Ákos operaénekes egy Macskák-áriával köszöntötte édesapját, és hangsúlyozta, hogy mindazt a zenei és színpadi késztetést, amelyek miatt végül a színházban kötött ki, neki köszönheti. „Már csecsemőkoromban is a Thália Színház öltözőjében próbálgattam a hangomat, bömböltem kínkeservesen, úgyhogy mondták is édesapám kollégái, hogy nem lesz ennek jó vége, mert össze fognak fertőzni engem a színészek kultúrával, és bizony így is történt”.

Az ünnepségen többek között Kocsis István drámaíró is beszélt évtizedes barátságukról, valamint Erdélyi György előadóművész köszöntötte Ambrus Andrást néhány irodalmi alkotással. Majd Köllő Attila népzenész blockflötén és citerán oldotta a hangulatot, Dévai-Nagy Kamilla pedig klasszikus székely dalokat játszott gitáron. Ő egyébként szintén Erdélyben született, csak kéthónapos korában hozta Magyarországra az édesanyja.

Az est végén az ünnepelt is felszólalt röviden: „Azzal ijesztgetnek, hogy még a 100 évet is megélem. Remélem, megélem, de jobb világot szeretnék, mint ami nekünk adatott, és sokszor velünk magyarokkal különösen rosszul bánnak. Nagyon sajnálom, mert nem ilyen Európát érdemlünk mi, magyarok, és Európa nem érdemel meg minket. Köszönöm mindenkinek.”

Bandi bácsit Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója is felköszöntötte, aki lapunknak úgy nyilatkozott: „Nagy öröm az egész művészvilág számára, hogy Ambrus András ilyen fantasztikus szellemi frissességben van, és jó egészségnek örvend. Az első találkozásunk ráadásul pont itt Budaörsön történt évekkel ezelőtt, jó hangulatban telt, így emlékezetes, mint Bandi bácsi munkássága.

  • boroo –

Ambrus András magyar színész, író 1925. november 29-én született az erdélyi Gyergyóalfaluban, édesapja Ambrus Lajos, édesanyja Gergely Karolina volt. A második világháború miatt középiskolai tanulmányait nem fejezte be. 1945-1948 között a családi gazdaságban dolgozott, később Budapesten beiratkozott a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1953-ban szerzett diplomát. 1952-1953, valamint 1956-1961 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1953-tól 1956-ig az Ifjúsági Színházban lépett fel. Később a Jókai, illetve a Thália Színház társulatában szerepelt (1961-1978), ezt követően pedig a Mafilm szerződtette, ahol 1985-ig dolgozott. Főbb szerepei: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk (Barabás); Bródy Sándor: A dada (Bolygó Lajos); John Steinbeck: Egerek és emberek (Gazda). Önálló estjének, amelyet Petőfi Sándor verseiből állított össze, Ismerjetek meg volt a címe. Fia Ambrus Ákos, operaénekes.