Budaörs színei – Kisberk és a fantommá vált Gazdakör

Aligha járunk távol az igazságtól, ha azt mondjuk, Kisberk Balázs a budaörsi politikai élet egyik legkülönösebb alakja. Azt tudhatjuk róla, hogy egy erős jobboldali kötődésű családból származik. Édesapja és ő maga is egy ideig a Fidesz tagja volt, egyik unokatestvére, Kisberk Szabolcs pedig jelenleg a Mi Hazánk sajtófőnöke, korábban pedig a HírTV riportere volt, többek között a csatorna egyik húzóműsorának, a Célpontnak is dolgozott.

A kép bal szélén Kisberk Szabolcs és a HírTV irányváltása miatt felmondó Célpont stábja a G-napon 2015. február 3-án (forrás: facebook.com)

Főhősünk, Balázs azonban az utóbbi időben kicsit mintha letért volna az eredeti útvonaláról. Az utóbbi öt évben önkormányzati képviselőként tett megnyilatkozásai inkább a BFE irányvonalát tükrözték, sőt jó néhány olyan a kormányt élesen bíráló felszólalása is volt, amelyeket eddig inkább DK-s politikusoktól hallhattunk.  

Ez a közeledés olyan intenzív volt, hogy a BFE és Kisberk Balázs állítólag még arról is tárgyalt, hogy Wittinghoffék őt indítják jelöltként az egyik lakótelepi körzetben. Végül azonban ebből nem lett semmi, maradt a Budaörsi Gazdakör, illetve egy a Budaörsi Lakótelepért Egyesülettel kötött koalíció. Közös kampánynyitójukon Kisberk Balázs elmondta, e fúzió révén a két szervezet minden körzetben tud képviselő-jelöltet állítani úgy, hogy hiteles legyen.

(A kép forrása: facebook.com)

Ám úgy tűnik, ezzel a hitelességgel akad egy kis probléma. A Budaörsi Gazdakör ugyanis hivatalosan nem állíthat jelöltet, miután ezt az illetékes választási bizottság egy április 19-én kelt határozatában megtiltotta. A szervezetről ugyanez derült ki a valasztas.hu, május 22-én frissített oldalán is, az itteni bejegyzés szerint a nyilvántartásba vételüket elutasították.

https://vtr.valasztas.hu/onk2024/valasztopolgaroknak/jelolo-szervezetek/1612?tab=stats&filter=country

Az adatok frissítve: 2024. május 22. 08:00:00

Budaörsi Gazdakör – Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör Egyesület

Rövid név
Budaörsi Gazdakör

Teljes név
Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör Egyesület

Státusz
Nyilvántartásba vétel visszautasítva (2024. április 22.)

Bejelentés napja
2024. április 16.

A történet itt több kérdést is felvet. Egyrészt most akkor milyen szervezet nevében indulnak a Budaörsi Gazdakör tagjai, köztük Kisberk Balázs. Ők ugyanis minden egyes fórumon továbbra is Gazdakörös jelöltként hivatkoznak magukra, miközben jogilag ezt úgy tűnik, nem tehetnék meg. Ez pedig felveti a választók megtévesztését, amely, mint tudjuk, nem jogi kategória, de mindenképpen morális, hitelességi probléma.

A másik kérdés, hogyan, miért jutott el ez a 2014-ben alapított és korábban több figyelemre méltó akcióval is előrukkoló szervezet oda, hogy az illetékes testület megtagadta a jelöltállítást tőlük. Nos, a határozat szerint bár a kérelmet Kisberk Balázs nyújtotta be, ő ezt nem tehette volna meg, mivel a Budaörsi Gazdakörben betöltött képviseleti megbízása 2021. március 30-án, azaz több mint három éve megszűnt. Ezt pedig azóta sem újították meg. Hogy ennek mi az oka, puszta figyelmetlenség, vagy valamiféle hatalmi harc, azt nem tudhatjuk. Szívesen meg is kérdeznénk tőle, de bár Kisberk Balázs már több alkalommal is megígérte, hogy nyilatkozik a lapunknak, ezt eddig nem tartotta be.

(A kép forrása: facebook.com)


Ha pedig csak figyelmetlenség, csak remélni tudjuk, hogy nem valamelyik, az utóbbi években egyre sűrűbb luxusnyaralása, például a legutóbbi egyiptomi miatt feledkezett meg a Budaörsi Gazdakörrel szembeni, egyébként alapvető kötelességéről.