A szürke napok királyai – beszélgetés Páli Kristóffal, a budaörsi Vitaminkirály vezetőjével

Az időjárás még néha megkavar, hiszen annak ellenére, hogy már javában benne járunk a szeptemberben, időnként még amolyan rövidnadrágos strandidő van. Ám, a hűvösebb hajnalok már jelzik, lassan-lassan dörömböl az ősz, jönnek a szürke, esős, nyirkos napok és ezzel együtt a megfázásos, vírusos idők. Némi vitaminnal persze az ember megelőzheti a komolyabb gondokat, de ezen a téren nem árt, ha meghallgatjuk egy szakértő tanácsait is. A budaörsi vállalkozókat bemutató Vis Civilis rovatunkban tehát ezt szem előtt tartva a Szabadság úton található Budaörs Vitaminkirály, Vitamin és Biobolt  vezetőjével, Páli Kristóffal beszélgettünk.

Mielőtt elkezdenénk beszélgetni a vitaminok áldásos hatásairól, ejtsünk néhány szót magáról az üzletről. Mióta létezik ez itt Budaörsön?

Lassan kilenc éve, hogy mi üzemeltetjük, előtte is vitamin-bolt volt, de a cég megvált tőle, mert a fővárosban volt több hasonló üzlete. Amikor felmerült az ötlet, hogy a családom átvegye, először bevallom, kicsit ódzkodtam tőle, de aztán beszálltam én is. Az egészséges életmód ráadásul nem áll távol tőlem, mindig is igyekeztem így élni, rengeteget sportolok, többek között kerékpározok. De azt gondolom, ebben a munkában alapvető, hogy az ember maga is érintett és érdeklődő legyen, hiszen aki ide bejön, jogosan várja el, hogy szakmailag megfelelő, magas színvonalú kiszolgálást kapjon, miután az egészségéről van szó. Nekem úgy nagyjából másfél év kellett, amíg annyira belejöttem, hogy mindenről tudtam valamit mondani, de az embernek folyamatosan tanulnia kell, hiszen rengeteg újdonság jelenik meg szinte napról, napra.

Csak egy adott cég termékeit forgalmazzák, vagy egy szélesebb termékskálából válogathat az, aki itt szeretne vásárolni?

Eleinte főként a veszprémi székhelyű Vitaking nevű cég termékeit forgalmaztuk, de később elkezdtük bővíteni a kínálatot. Elsődleges, hogy természetes alapanyagokból készülő termék legyen. Folyamatosan figyelemmel követjük a szakirodalmat, de sokszor hagyatkozunk, fogalmazzunk így, a szájhagyományra is. Azaz, ha egy törzsvevőnk mesél arról, hogy hallott, vagy olvasott valami új dologról, annak igyekszünk utánanézni, beszerezni azt. Már ameddig a kapacitásunk engedi. Örömmel mondhatom, hogy nagyon sok ilyen törzsvevőnk van, akikkel már-már baráti viszonyt sikerült kialakítanunk. Akikkel rengeteget beszélgetünk a vitaminok, táplálék-kiegészítők világáról és akinek a véleménye rengeteg segítséget nyújt a munkánkban. Számunkra ugyanis talán az a legnehezebb feladat, hogy megtaláljuk azokat a terméket, amelyek a legszélesebb vásárlói kör igényeit szolgálják ki. Igyekszünk folyamatosan kommunikálni a vevőinkkel, nemcsak szóban, hanem az interneten is. Tájékoztatjuk őket az éppen aktuális akcióinkról, vagy éppen az újdonságokról.  

Akkor térjünk is rá az aktuális kérdésekre. Közeleg az ősz, nem árt, ha az ember igyekszik megerősíteni az immunrendszerét. Mi az, ami ebben segíthet? 

A C-vitamin az alapvető, minimum napi 1000 milligramm, de lehet többet is. A C-vitamin feltalálója, Szent-Györgyi Albert például nap 10 ezret fogyasztott és 91 éves koráig élt. Korábban felmerült, hogy a túlzott C-vitamin fogyasztás vesekövet okoz, de ma már ezt számos tudományos cikk cáfolja, sőt éppen ellenkezőleg, ma már a C-vitamin a vese működésére tett pozitív hatásairól beszélnek. Aztán nagyon fontos a D-vitamin, minimum négyezer egység, főként a borongósabb napokon. Ez a gyerekek számára kifejezetten ajánlott, főként így az iskolakezdés idején. A harmadik pedig a magnézium. Nagyon fontos, hogy szerves magnézium legyen, mert az igazi hatását csak akkor fejti ki. De ha az ember kifejezetten legyengültnek érzi magát, akkor ilyen erős, havi multivitamin-csomagot, főként a Gal, vagy a Vitaking cég termékét szoktuk ajánlani. Nagyon fontos ugyanakkor a mentális segítség is. Nagyon sok vásárlónk küszködik például stressz okozta alvászavarral. Nekik lehet megoldás az úgynevezett CBD-olaj, amelyről egyre több pozitív visszajelzést kapunk.  

Itt Budaörsön, ahol az ember kocsival öt perc alatt gyakorlatilag bármelyik nagyobb multicég áruházát, bevásárlóközpontját eléri, mindig felmerül a kérdés, hogy egy ilyen kis üzletet hogy lehet éveken át életben tartani?

Részben a kedvező árakkal. Ma már rég nem igaz az, hogy a nagy bevásárló-központokban minden sokkal olcsóbb. Sokszor fordul elő az, hogy valaki bejön hozzánk és elcsodálkozik, hogy egy terméket máshol sokkal drágábban árulnak, mint mi. Rengeteg akciónk van, lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél többször biztosítani ezt a vásárlóinknak. Ugyanakkor azt el kell ismernem, ez a kilenc év nem volt könnyű. Többször előfordult, hogy már a bezáráson gondolkodtunk. Így volt ez a pandémia előtt is, de paradox módon a Covid-járvány rajtunk segített és az a lendület még mindig tart. De a legfontosabb számunkra az a baráti, már-már családias légkör, amit sikerült létrehoznunk. A már korábban is említett, törzsvevőinkből álló baráti kör az, ami éltet és motivál minket.  

  • fela –