Egy négyszázfős családban jó igazán zenélni – Interjú Soltész Anikóval, a Leopold Mozart Zeneiskola igazgatójával

A budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola családias légkörével, kitűnő tanáraival, magas szakmai színvonalával a zene- és hangszertanuláson keresztül neveli megnyilvánulásra és befogadásra, figyelemre és kitartásra növendékeit. Az iskola 30. jubileumi évének megnyitója előtt Soltész Anikó igazgatóval beszélgettünk az idei évi tervekről és arról, hogy a budaörsi családok miért kedvelik annyira az intézményt, mely ars poeticája: „A zene a káoszból rendet teremt”.

Hány éves kortól lehet jelentkezni a zeneiskolába?

Tulajdonképpen általános iskola első osztályától lehet jönni, ám nagy ritkán óvodásokat is felveszünk, bár az a számukra inkább egy tehetséggondozó programként funkcionál. Az oktatás felső életkori határa pedig 22 év, és büszkén mondhatom, hogy vannak egyetemistáink is, akik érettségi után is nálunk folytatják a zenetanulást.

Ha egy szülő mondjuk szeretné beíratni a csemetét, de még nem döntötték el, hogy a hét közül (billentyűs, fafúvós, rézfúvós, vonós, gitár, ütő vagy szolfézs) melyik szakra vagy hangszerre, akkor mi alapján segítenek a választásban?

Először is mindenki a szolfézs előképzővel kezd, ahol egyrészt tájékoztatást szoktam tartani, másrészt a gyerekek a szolfézstanáraikkal közösen körbejárnak az iskolában és megismerkednek a különböző hangszerekkel. Ezenkívül nyílt napokat tartunk, valamint az óvodákba is járunk hangszeres bemutatókkal. Persze menet közben is sokszor kiderül, hogy a gyerekeknek épp mi tetszik, melyik irány a megfelelő. Ha viszont egyáltalán nincs elképzelés, akkor például a furulyával kezdjük, ha azon a szakon épp van hely, és utána úgyis alakul a többi.

Az óvodai programokon és nyílt napokon kívül hogyan toboroznak új diákokat?

Budaörsön túlnyomórészt nagycsaládok élnek, és a szülők ismerik egymást különböző fórumokról, úgyhogy szájról szájra terjed, hogy jó ide járni, ezért beíratják a testvért és unokatestvért is. Továbbá főként az a húzóerő, ha a zeneiskolában vagy Budaörsön fellépnek a nagyobbak, mert akkor a kisebb gyerekek is eldöntik, hogy ők is szeretnének itt játszani.

Melyik jelenleg a tanulók körében legnépszerűbb szak vagy hangszer?

Elsősorban a zongora, a 390 tanulóból körülbelül 100 fő zongorázik, úgyhogy ez az adat önmagáért beszél. Valamint nagyon népszerű a gitár, az ütő és a magánének is, amely viszonylag újnak számít. Ez már a harmadik év, hogy az ének tanszakunk működik, először kevesebb óraszámban tartottunk foglalkozásokat, de most már félállású magánénektanárunk van.

Egyéni vagy csoportos órákat tartanak jellemzően?

A hangszeres oktatás minden esetben egyéni óra, emellett vannak a csoportos elméleti órák – mint a szolfézs és zeneirodalom –, illetve a zenekarok, melyek különösen jó csapatépítő helyszínek. A fúvós- és vonószenekar mellett most indítjuk újra a kórusunkat is, és ezeket nagyon szeretik a gyerekek, mert remek találkozóhelyeket biztosítanak a számukra.

Ön idestova öt éve tölti be az igazgatói posztot, milyen tapasztalásokkal gazdagodott?

Ha csak a járványügyi helyzetet nézzük, akkor tulajdonképpen két és fél év igazgatás ilyen rendkívüli helyzetben telt. Ez idő alatt az lett a mottóm, hogy minden helyzetből próbáljuk a lehető legjobbat kihozni. Ennek szellemében haladtunk előre, és tulajdonképpen nagyobb sérülések nélkül átvészeltünk mindent. A tanulói létszámunk nemhogy csökken, hanem szinte stabilan tartjuk a maximumot, szóval ez is azt jelzi, hogy a budaörsi gyerekek és családok szeretnek ide járni.

Idén ünnepli a zeneiskola a 30. jubileumát, melyek a 2022/2023-as tervek?

A hagyományos rendezvényeinket, beleértve a Mindszenty általános iskolával közös jótékonysági koncertet, az adventi hangversenyt, a kamarazenei fesztivált és népdaléneklési versenyt jubileumi szemléletben rendezzük meg. Illetve jelentős őszi programunk a Leopold Mozart háziverseny, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig tényleg mindenki megméretteti magát különböző korcsoportokban, ez egy teljes iskolát megmozgató program. Valamint tervezünk művésztanárokkal és vendégművészekkel hangversenyeket, és eleget teszünk a budaörsi intézmények meghívásainak, például a Szakály Mátyás díjátadón is fellépünk szeptemberben a Városházán, illetve számos óvoda vár bennünket mikulás tájékán egy-egy hangszeres műsorra.

Vajon miben rejlik a zeneiskola varázsa?

Nagyon jó a csapat, a tanári kar az óradíjasokkal együtt majdnem negyvenfős és mind szeretünk együtt lenni. Azáltal, hogy a szolfézson kívül mind egy helyen vagyunk – a szolfézs három telephelyen működik, mert napközi alatt ez praktikusabb –, remekül tudunk együtt dolgozni. A gyerekek is szeretik ezt a családias hangulatot. A tanáraiktól személyes, testreszabott figyelmet kapnak, ami mindenképp kiemelendő, és az a tapasztalatom, hogy a szülők ezt tényleg nagyra értékelik.

– boro –