Pénz a házhoz – indul az otthonfelújítási program

108 milliárd forint, mintegy 20 ezer ingatlan, akár 6 millió forint támogatás – számokban, röviden ennyit lehet tudni a kormány által elindított Otthonfelújítási Támogatás Programról, amelyre június 3-ától lehet pályázatot benyújtani. Nézzük kicsit részletesebben, pontosan mire, mennyit fordíthatunk ingatlanunk felújítására, ha megfelelünk a feltételeknek.

Az egyik leglényegesebb pont, hogy csak akkor pályázhatunk, ha a tulajdonunkban lévő családi ház 1990 december 31. előtt épült.

A kezdeti tervekkel ellentétben ugyanakkor nem előfeltétel, hogy az ingatlan kapcsolódjon az országos gázhálózatra. Lényeges szempont, hogy az ingatlan a földhivatali nyilvántartásban belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként, ikerházként legyen bejegyezve. Az igénylő pedig életvitelszerűen lakja legkésőbb 2024. május 1 óta. Feltétel még, hogy a házban kizárólag lakáscélú energiafelhasználás valósul meg. A címén pedig tényleges vállalkozási-, avagy gazdálkodási tevékenységet csak akkor végezhetnek, ha a vállalkozáshoz szükséges energiafelhasználást külön mérőórák és közüzemi számlák követik. Székhelycímként való szerepeltetése nem befolyásolja az igénylés elbírálását.

Költségvetésünk legfeljebb hétmillió forintot tehet ki, amelyből egymillió forintot önrészként kell felmutatni.

Kisebb beruházásnál a szükséges saját forrás természetesen ezzel arányos összeget, egészen pontosan a teljes költségvetés 14,3 százalékát teszi ki. A megkapott pénzt pedig az épület külső szigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer korszerűsítésére és a melegvíz-rendszer felújítására fordíthatjuk.

A támogatás egy része kamatmentes hitel, a másik pedig egy vissza nem térítendő állami hozzájárulás.

Ennek aránya járásonként különböző, függ attól, hogy a térség, amelyben az ingatlanunk van, milyen átlagjövedelemmel rendelkezik, ezen belül a legalacsonyabb jövedelemmel bírók jogosultak a legkedvezőbb, és a legmagasabb keresettel bírók a legkedvezőtlenebb arányra a hitel és a vissza nem térítendő támogatás között.

Budaörs, mint tudjuk, a Budakeszi járáshoz tartozik. Itt a jövedelmi adatok országos szinten meglehetősen magas, így legfeljebb 2,5 millió forintot kaphatunk vissza nem térítendő támogatásként, 3,5 millió forinthoz pedig kamatmentes hitelként juthatunk. A kölcsön törlesztését a beruházást követő 3 hónapos türelmi idő után kell megkezdeni. A hitel teljes futamideje 10 év. A beruházás egyik fontos feltétele, hogy azzal legalább 30 százalékos energetikai javulást kell elérnünk vele, amelyet hiteles tanúsítvánnyal kell igazolnunk.

A program tehát június 3-ától válik elérhetővé. Ekkortól kereshetjük fel kész költségvetési tervünkkel valamelyik MFB-pontot.

Ezek listáját megtalálhatjuk az mfb.hu oldalon. A kérelmeket 2025 év végéig kell benyújtani, a hozzátartozó kölcsönszerződéseket pedig 2026. április 30-ig lehet megkötni. A teljes rendelkezésre álló keret pedig 108 milliárd forint.

További részleteket a programról az https://otthonfelujitasi-tamogatas.hu/ oldalon találhatunk.