Változás kell Brüsszelben és Budaörsön is! – választás előtt Magyarország

Június 9-ére írta ki a választások időpontját Sulyok Tamás köztársasági elnök. A magyar demokrácia történetében először fordul elő, hogy ugyanazon a napon az önkormányzati választások mellett az Európai Uniós képviselőkre is szavazhatunk. A startpisztoly tehát eldördült, Czuczor Gergelyt, a helyi jobboldal polgármesterjelöltjét kérdeztük, hogyan készülnek a mintegy két hónap múlva sorra kerülő megmérettetésre.

Itt a felvezetésben hangsúlyozottan jobboldalról beszéltünk, hiszen a választáson nem egy jobboldali párt indul önállóan, hanem több jelölő szervezet összefogásáról beszélhetünk. Melyek ezek a politikai erők?

Összesen három szervezet az, amelynek a jelöltjei megjelennek a helyi képviselő testületbe kandidáló jobboldali erők összefogásában. Ezek a budaörsi KDNP, a Fidelitas és a Fidesz. A legnagyobb számban ez utóbbi képviselteti magát a csapatban, hiszen a tíz körzetből ötben a Fidesz tagjai indulnak, a többiek pedig a KDNP és a Fidelitas sorait erősítik.

Mit lehet elmondani a csapat összetételéről?

A jelöltek kiválasztásánál az egyik komoly szempont az volt, hogy akik a mostani képviselő-testületben is tagok, ők mindannyian benne legyenek a csapatban. Ők már jelentős rutinnal rendelkeznek a képviselői munkában és ezeket a tapasztalatokat semmiképpen sem akartuk elvesztegetni. Így ismét megméretteti magát Kapitány Gábor, Löfler Dávid és jómagam. Emellett a jelöltek között helyet kaptak azok is, akik valamelyik bizottság külső tagjaként, szakértőként megismerkedhettek az önkormányzati munkával, itt zajló folyamatokkal, a település helyi közügyeivel. Ilyen visszatérő jelöltünk Szilágyi András, Luntz Péter, Kovács Richárd és Keller-Deák Kristóf is. A rutin mellett persze a fiatalos erő is képviselteti magát a csapatban Mózes Gábor személyében, vagy a Fidelitas delegáltjaként Szüle Barnabás. A jelöltjeink többsége a negyvenes korosztályból kerül ki, de mint mondtam, jócskán lesz olyan indulónk is, aki a fiatalos lendületet hozza a közös munkába. Nagy öröm számomra, hogy az egészségügyből érkező női jelölt is erősíti sorainkat Fotyékné Arbanász Edina személyében.

Mit lehet tudni az ellenfélről? 

A balliberális oldalon továbbra is az a „fedősztori”, hogy ők a civil, független erő. Nos, hogy ez mennyire igaz, arra csak annyit mondanék, hogy például a BFE jelenlegi képviselője, Farkas Benedek a Momentum Európa-parlamenti listáján az igen előkelő hatodik helyet kapta meg, sőt a március 15-i ünnepségen is a Momentum nevében koszorúzott, pedig a BFE interneten is elolvasható  szándéknyilatkozata szerint, ők azért jöttek létre, hogy „legyen egy olyan szervezet a városban, amely pártpolitikai érdekektől mentesen dolgozik, kizárólag a város fejlődését szem előtt tartva”. Szóval sok mindennek lehet őket nevezni, csak civilnek nem, talán inkább álcivilek. Az említett momentumos Farkas Benedek esetében például egyértelmű, hogy ő csak ugródeszkának gondolja a budaörsi politizálást, sokkal fontosabb számára egy esetleges nemzetközi karrier. Igaz, némi iróniával azt is mondhatnám, hogy mindegy kik képviselők a BFE-t, hiszen sok önálló gondolatot, kreatív ötletet nem igazán hoztak a város életébe az elmúlt öt évben. A 2024-es költségvetéshez például egyetlen BFE-s módosító indítvány, javaslat sem érkezett, csak szépen, fegyelmezetten megszavazták azt, amit a polgármester eléjük tett. És a testületi üléseken se hangzik a BFE-s képviselőktől túl sok érdemi, előremutató hozzászólás, azon kívül, hogy hálálkodnak a hivatalnak, hogy a körzetükben milyen szép munkát végeztek. Azt kell, hogy mondjam, többségük levitézlett egykori balliberális pártkatona, akik most éppen azt állítják, hazudják magukról, hogy függetlenek. De, ahogy mondani szokták „a fejétől bűzlik…” Vezérükről, a szerencsére már csak egykori SZDSZ utolsó bástyájáról, Wittinghoff Tamás polgármesterről ugyanis aztán végképp nem mondható el, hogy függetlenként, kizárólag Budaörs érdekeiben politizál. Sőt, azt gondolom, az ő tevékenysége, a folyamatos „szabadságharcos”, kormányt támadó kirohanásai inkább csak károkat okoz a városnak. Gondoljunk csak abba bele, mennyi fejlesztésekre fordítható pénztől esik el Budaörs, mert Wittinghoff Tamás nem hajlandó érdemben tárgyalni a kormány képviselőivel, számára sokkal fontosabb a saját nézeteinek, szélsőséges liberális gondolatainak a hangoztatása. Persze az, hogy ami jó és működik a városban, az kizárólag csak neki köszönhető, ami meg nem, azért kizárólag a kormány a felelős. Ha már a fejlesztésekről beszélünk, azt mindenképpen megemlíteném, hogy Budaörs iparűzési adóbevétele az elmúlt tizenhárom évben összességében meghaladta a 120 milliárd forintot. Ez iszonyatosan sok pénz, de valahogy nem látszik a városon. Törökbálint, Biatorbágy, Budakeszi például ennek a töredékéből gazdálkodhat, mégis ezeken a településeken több komoly, a lakosság kényelmét szolgáló, álomszép fejlesztés történt az elmúlt években. Itt pedig az utolsó saját erőből létrehozott beruházás a polgármesteri hivatal megépítése volt, nagyjából húsz évvel ezelőtt. Az elmúlt 10 évben önerőből szinte semmi nem épült.

Sokan gondolják ennek ellenére azt, hogy lehetetlen legyőzni Wittinghoff Tamást, hiszen már 33 éve vezeti Budaörsöt, ráadásul a legutóbbi választásokon taroltak a BFE-s képviselők. Ön mit üzenne ezeknek a kétkedő hangoknak?

Az elmúlt 33 évben Wittinghoff Tamás volt a polgármester, de azt ne felejtsük el, hogy itt Budaörsön, ez idő alatt több cikluson keresztül a jobboldal fölénybe tudott kerülni a képviselő testületben, és a városi fejlesztések jelentős része ekkor valósulhatott meg. A 2019-es választások elért eredmény pedig szerintem döntő részben annak volt köszönhető, hogy a helyi jobboldalnak gyakorlatilag nem volt kommunikációs csatornája, nem tudta bemutatni gondolatait. A Wittinghoff Tamás által busásan megfizetett helyi sajtóorgánumok gyakorlatilag csak az ő nézőpontját képviselték, a jobboldalról, ha írtak is, kizárólag negatív felhanggal. 2019 előtt gyakorlatilag semmit sem tudhattak meg a város lakói arról, hogy a jobboldali politikusok mit gondolnak a városról, annak működéséről, milyen elképzeléseik, ötleteik lennének, hogy itt jobban kellene menniük a dolgoknak. Szerencsére ez ma már nincs így. Bár a médiafölény így is óriási, azért most már van olyan sajtóorgánum, amely a mi véleményünket is bemutatja. Tegyük hozzá, a közösségi médiának is most már jóval hangsúlyosabb a szerepe, mint öt évvel ezelőtt volt. Szóval úgy gondolom, ezúttal nem teljesen eszköztelenül vágunk neki ennek a kettős választásnak, amely sorsdöntő lehet egész Európa, így Magyarország jövőjét tekintve is. Nem mindegy, hogy Brüsszelben hatalmon maradnak-e a migránssimogató, LMBTQ-propagandát terjesztő, háborút támogató erők, vagy nagyobb teret kapnak a nemzeti szuverenitást, a békét, a gyermekek védelmét támogatók. Mindez itt Budaörsön is igaz, ha az itt élők meg akarják őrizni a békés, nyugodt életkörülményeiket, akkor nem szabad olyan jelölteket támogatniuk, akik behoznák a városba is a migránsokat, bevinnék az iskoláinkba az LMBTQ-propagandát, és akik szerint mindennél fontosabb az, hogy Ukrajnát minden létező eszközzel, akár fegyverekkel, katonákkal, tehát háborúban való részvétellel is támogassuk. Egyszer és mindenkorra ki kell mondanunk tehát június 9-én, hogy változás kell Brüsszelben és változás kell itt Budaörsön is!

fela –