Ébredj Budaörs! – interjú Czuczor Gergely  polgármester-jelölttel

A papírformának megfelelően a Budaörsi Fidesz csoport dr. Czuczor Gergelyt jelölte polgármesternek az idei önkormányzati választáson. A feladat nem tűnik túl könnyűnek, hiszen Wittinghoff Tamás immáron 33 éve tölti be a posztot. A politikust a saját esélyeiről kérdeztük, illetve arról, szerinte miért lenne szüksége Budaörsön a változásnak.

Az ég kék, a fű zöld, Budaörs polgármestere Wittinghoff Tamás – némi ironiával akár így is jellemezhetnénk Budaörs legutóbbi három évtizedét. Ön szerint ez minek köszönhető?

Változás kell, mert Wittinghoff Tamás annak a dollárbaloldalnak az oszlopos tagja, helyei megmondó embere, akik idegenek zsoldjában állva ránk akarják erőltetni a háborút, be akarják hozni iskoláinkba a LMTQ propagandát, el akarják törölni a rezsicsökkentést és migránsgettókat akarnak létrehozni Magyarországon. Változtás kell, mert lassan minden környező település élhetőségben, fejlődési ütemében, csinosságban utoléri, sőt lehagyja Budaörsöt. Pedig a város földrajzi adottságainak köszönhetően a multicégek paradicsoma lett az elmúlt 20 évben. Közvetlenül a főváros mellett fekszik, két autópálya itt találkozik össze átfutva rajta. Az idetelepült cégek horribilis, 16 milliárd forintot fizetnek be iparűzési adó formájában a város kasszájába. Az állami támogatásokat nem számolva idén több mint 34 milliárd forint a városi költségvetés főösszege. Ebből a pénzből pedig nem csak kockázatmentesen kellene üzemeltetni a várost, hanem bőven jutna fejlesztésekre is. De Wittinghoff Tamás tevékenysége nagyjából ki is merül abban, hogy csak „üzemeltetni tud” és a kormányt hibáztatni, hogy miért nem csinál semmit, miért nem végez fejlesztéseket. Nincsenek például olyan jövőbe mutató beruházások, amelyek hosszútávú stabil bevételt biztosítanának a városnak. Egy dologra ugyanakkor komoly hangsúlyt és pénzforrásokat fordít a város vezetése, mégpedig arra, hogy az önkormányzati finanszírozással működő intézmények vezetői teljes lojalitással fogadják el őket. Ha kell, ehhez időnként némi fenyegetést, kényszerítést is bevet. Sokszor figyelmeztetve vannak ezek a vezetők, hogy itt mindent Wittinghoff Tamásnak köszönhetnek, saját létük, munkájuk, egzisztenciájuk függ attól, hogyan viszonyulnak a város első emberéhez. Így aztán komolyabb kritikát, ellenvéleményt senki nem mer megfogalmazni vele szemben. Ráadásul a helyi média döntő többsége is szervilisen kiszolgálja a autokratikus vezetőt. Nagyon komoly forrásokat kapnak az adóinkból, cserébe pedig nincs más feladatuk, csak a totális, feltételek nélküli lojalitás, a „minden nagyon szép, minden nagyon jó” közvetítése, hozzátéve, hogy ami meg esetleg nem jó, az kizárólag a jobboldali kormány hibája és ha volna ellenvélemény akkor azt cenzúrázza. Ezért aztán, aki csak felületesen foglalkozik Budaörs ügyeivel, annak úgy tűnhet, hogy itt minden hibátlan, az Önök lapját leszámítva nem hallhat, nem olvashat kritikát a város vezetéséről, bezzeg a kormányellenes álcivilek forradalmi hevülettől fűtött szabadságharcos szerepléseiről annál inkább.

Konkrétan mire gondol? Mik azok a konkrét pontok, amelyek Ön szerint működhetnének jobban is a városban?

Van jó néhány. Wittinghoff Tamás számára a fő csapásirány, hogy Budaörs egyfajta alvó város legyen. Hogy az itt élők különösebben ne is foglalkozzanak a város ügyes-bajos dolgaival. Reggel felkelve menjenek be a fővárosba dolgozni, este pedig térjenek haza aludni. És természetesen a szabadidejüket lehetőleg ne is itt töltsék el, hiszen van Budapesten épp elég játszótér, mozi, vagy egyéb szórakozóhely. Ehhez pedig ironikusan mondva, minden forrást biztosít. Budaörsön szinte alig találunk közösségi helyeket. A színház, művelődési ház épülete már-már szégyenletes, főként a városháza monumentális méreteihez viszonyítva. De folytatva a sort, mozi nincs, a szabadidő tartalmas eltöltésére szinte semmi lehetőség sincs. Mindent megtesz tehát a város jelenlegi vezetése, hogy még véletlenül se alakuljon ki itt Budaörsön valamiféle erőt mutató lokalpatriotizmus, a város ügyeit figyelemmel kísérő, azokban aktív szerepet vállaló réteg. Azt gondolom, hogy az új vezetésnek ez lenne az egyik legfontosabb feladata. Jöjjön létre egy a hagyományaira büszke, stabil jövőképpel rendelkező városi közösség, amely elsődlegesen szem előtt tartja azt is, hogy Budaörs nemcsak az ő lakóhelye, hanem az unokáié is az lesz egyszer.

E gondolat jegyében nyújtottunk be a város 2024. évi költségvetéséhez 17 módosító javaslatot. Mint például a gazdapiac és a vasútállomás fejlesztéséről, az induló helyi vállalkozásokat segítő inkubátorház létesítéséről, civil szervezetek támogatásáról, budaörsi fiatalok számára Fecskeház létrehozásáról, családi házak energetikai korszerűsítésének támogatásáról, vagy az iskolán belüli erőszak elleni prevencióról szóltak a javaslataink, amelyeket gúnyos megjegyzések közepette szavazott le a BFE-s többség.

Milyen konkrét lépések, intézkedések kellenének ehhez?

Elsősorban szükség lenne egy városstratégiai koncepcióra, amely egy jövőképet ad, ami nem puszta pénzforrásként tekint a városra és nem áll meg az üzemeltetésnél. Létfontosságú lenne a Helyi Építési Szabályzat újragondolására és átalakítására. Több mint 30 ezren lakunk Budaörsön, gombamódra épülnek az egykori egylakásos családi házak helyén négy-öt lakásos társasházak. Mindez pedig azért valósulhat meg, mert a város vezetése által kialakított szabályzat ezt lehetővé teszi. Budaörs főútvonalán áldatlan állapotok uralkodnak, kerékpárral szinte járhatatlan. Azt gondolom, az azért nem egy elfogadható dolog, hogy az ember a saját lakóhelyén nem tud leparkolni, ha valami ügyet szeretne elintézni, mert egyetlen szabad helyet sem talál. A város vezetése szerint ez rendben van, mert az égvilágon semmit nem tesznek a helyzet megoldására. Erre pedig mindenképpen törekedni kellene, a város határában P+R parkolók kialakításával, a tömegközlekedés modernizálásával, egy hosszútávú közlekedési koncepció kidolgozásával. A jelentősen megemelkedett lakólétszámot ugyanakkor nem követte a szociális intézmények megfelelő fejlesztése sem. Új bölcsődére, óvodákra iskolák bővítésére lenne szükség egy tudatos, tervszerű koncepció mentén. A jelenlegi kettőnél akár több középiskolát is elbírna Budaörs, hiszen a rengeteg gyermek miatt van rá igény. A már korábban említett lokálpatrióta tudat kialakítását segítené a közösségi terek kialakítása. Gondolok itt például egy a sportot, a kultúrát, rekreációt kiszolgáló budaörsi városközpont építésére. Ezen belül a kellene létrehozni egy új színházat, mint önálló kulturális teret. Nagy hangsúlyt kellene fektetni a turizmus fejlesztésére. Budaörs fantasztikus földrajzi adottságokkal rendelkezik, ám ezek szinte teljesen kihasználatlanok.  Pedig bőven lennének lehetőségek az aktív turizmusban, amit helyi vállalkozók bevonásával kellene fejleszteni. A lokálpatriotizmus erősödését egy rendezett, 21. századhoz méltó körülmények között működő gazdapiac is segíthetné. Egy fedett, állandó hely, ahol nem okoz gondot senkinek, hogy az illemhelyen kezet tudjon mosni.  Ezek megvalósítására bőven-bőven jut elegendő anyagi forrás itt a városban, pusztán vízió és akarat kérdése. De mindenképpen csapatmunkára lenne szükség. Mi tehát várjuk azon budaörsiek csatlakozását, jelentkezését, akik ötleteikkel, tanácsaikkal hozzájárulnak a 21. századi Budaörs megvalósításához.   

  • fela –