Új helyszín, régi koncepció – interjú Dr. Ördög Imrével, a Szent István Gyógyszertár vezetőjével

Kezdetben volt „A Gyógyszertár” – sokáig az egyetlen is, mégpedig a Béke (Templom) téren. Hogy mióta, arra már a legidősebb budaörsiek sem tudnak választ adni, legfeljebb csak annyit, hogy „amióta az eszem tudom, ott mindig is az volt. Nos, némi kutakodás után annyit sikerült kideríteni, hogy Budaörs első gyógyszertárát 1871-ben alapította egy bizonyos Rosenberg Lajos okleveles gyógyszerész és már az is a Szent István nevet kapta. Vélhetően tehát a helyszín is ugyanaz lehetett.
Aztán persze a budaörsi lakosság létszámának növekedése a gyógyszertárak számának jelentős bővülését is magával hozta, sőt tavasz óta már a Szent István Gyógyszertárat sem találhatjuk meg a régi helyén, hanem a Károly király úton. Ez a változtatás pedig jó alkalmat adott arra, hogy interjút készítsünk a gyógyszertár vezetőjével, Dr. Ördög Imrével.

Valamiféle kényszerhelyzet miatt kellett elköltözni a jól megszokott Templom térről, vagy esetleg valami üzleti megfontolás áll a helyváltoztatás mögött?

Kényszermegoldásnak semmiképpen sem nevezném. Az tény, hogy a városközpont rendkívül forgalmas, napközben gyakorlatilag lehetetlen parkolóhelyet találni a Templom téren és ez jelentősen befolyásolta a döntésünket. Az új hely ugyanakkor sokkal alkalmasabb volt arra, hogy a koncepciónknak megfelelően alakítsuk ki az eladóteret.  A korábbi üzlet, bár méretében ugyanakkora volt, mint a mostani, jelentős átalakítást igényelt volna ahhoz, hogy megfelelő legyen az általunk megálmodottaknak.  

A gyógyszerész meglehetősen bizalmi szakma, főleg, ha az idősekre gondolunk. Ők hozzászoknak a régi gyógyszertárhoz, a régi „patikushoz”, aki már fejből tudja, mire is van szükségük. Ott a régi helyen rengeteg ilyen vásárló megfordult. Ők mit szóltak az új helyhez?

Abban a pillanatban, amikor meghoztuk a döntést a költözésről, igyekeztünk minden érintettet tájékoztatni erről. Szóban is, de szórólapokat is osztottunk, ahol pontosan megjelöltük, hol is lesz az új hely. Természetesen tudjuk, hogy nagyon sok idős embernek jóval nehezebb ide eljutnia, mint a Templom térre. Őket igyekszünk azzal segíteni, hogy ha kérik, házhoz szállítjuk a gyógyszerüket. Ugyanakkor rengeteg nyugdíjas jár autóval, nekik most sokkal kényelmesebb betérni hozzánk. Ha például egy bevásárló körútra indulnak, sokkal egyszerűbben tudnak leparkolni a mostani üzlet előtt. Úgy gondolom, bár az elején valóban voltak kissé negatív visszajelzések, egyre többen térnek vissza a régi vásárlók közül és egyre jobban fogadják el és szokják meg az új helyet.

Akkor az új hely esetleg új üzleti filozófiát is jelent? 

Nem, azt semmiképpen sem. Az alapmentalitásunk maradt a régi, a betegközpontúság. Továbbra is készítünk itt helyben is kenőcsöket, kúpokat, úgy, ahogy azt a korábbi helyen is megszokhatták az érintettek. Próbáljuk ugyanakkor szélesíteni a termékskálánkat, több nagykerrel, kisebb beszállítóval is kapcsolatban állunk. De hangsúlyozom, az alapvető koncepciónkhoz, a betegközpontúsághoz minden körülmények között ragaszkodunk. Nem szeretnénk futószalagon kezelni a vásárlókat, szeretnénk az összes betérőre időt szentelni, segíteni őket. Az rendben van, hogy a gyógyszertár is egy üzlet, de mindenképpen szeretnék megőrizni a szakmaiságunkat is. Az eddig eltelt nyolc hónap alapján pedig azt gondolom, nyugodt szívvel kijelenthetem, sikerült ezt a filozófiát áthozni ide az új helyre. És bár személy szerint én is sajnálom, hogy egy 150 éves hagyományt megszakítottunk, az egyre szélesedő vásárlói igény kielégítéséhez elengedhetetlen volt egy új üzlet kialakítása és ezt csak itt tudtuk maradéktalanul végrehajtani.

                                                                                                                                                                      -fela-