Gondosóra – Segítség egy gombnyomással!

Tavaly tavasszal indította Magyarország kormánya az úgynevezett Gondosóra-programját. Ennek keretében minden 65 év feletti magyar állampolgár térítésmentesen juthat hozzá egy órához, amelynek segítségével gond esetén értesíteni tud egy 0-24 órában működő diszpécserszolgálatot. A jelzés nyomán pedig az ott tevékenykedő szakképzett kollégák igyekeznek segítséget nyújtani a problémához mérten. A program részleteiről Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadót kérdeztük.

Mikor indult a program, mik a fontosabb céljai, mennyien lehetnek érintettek benne?

Magyarország Kormánya elkötelezett az idősek megbecsülése és támogatása mellett, és ennek jegyében nagyon fontosnak tartja az irántuk való tisztelet kifejezését, a boldog és kiszámítható nyugdíjas kor megteremtését. Nélkülözhetetlen a tapasztalatuk és a tudásuk. 2010-ben szövetséget kötöttünk a nyugdíjasokkal. Azóta is arra törekszünk, hogy megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét és megvédjük a nyugdíjasok juttatásait. Ezt az elmúlt csaknem 13 évben mindig igyekeztünk teljesíteni. Visszaépítettük a baloldali kormányok által elvett 13. havi nyugdíjat, és eddig már ötször fizettünk nyugdíjprémiumot, amire a szocialista kormányzás idején sohasem volt példa.

A mai háborús, szankciós, nehéz gazdasági helyzetben is álljuk a szavunkat. Idén januárban 15 százalékkal emeltük a nyugdíjakat, novemberben pedig 3,5 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelést hajtunk végre visszamenőlegesen. Novemberben így átlagosan 80 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok. Januárban újabb, 6 százalékos emelés jön, februárban pedig a 13. havi ellátást is folyósítjuk. Az anyagi megbecsülés mellett azonban az is nagyon fontos, hogy gondoskodjunk az időskorúak biztonságáról. Ezért vezettük be az Európában egyedülálló, ingyenes Gondosóra programot. Ezt minden 65 év feletti, otthonában élő nyugdíjas igényelheti egy egyszerű regisztrációval. Nem kell fizetni érte és havidíja sincs a szolgáltatásnak. A Gondosórában beépített mikrofon és hangszóró van. Úgy működik, mint egy mobiltelefon, annyi eltéréssel, hogy csak a diszpécserközpont és a felhasználó közötti kommunikáció lehetséges vele. Baj esetén csak meg kell nyomni 4-5 másodpercig a készüléken található narancssárga gombot. A készülék ekkor jelzést küld az éjjel-nappal működő Diszpécserközpontnak, ahonnan 20 másodpercen belül bejelentkezik egy szakképzett munkatárs, aki segít megoldani a problémát. Felveszi a kapcsolatot a megadott kontaktszeméllyel, illetve szükség esetén értesíti a mentőszolgálatot vagy a rendőrséget, katasztrófavédelmet. A Gondosóra magától is jelzi a bajt, ha például valaki elesik, a készülék azonnal riaszt. Arra biztatom az idős embereket, hogy ha még nem tették meg, regisztráljanak minél hamarabb.

Miért tartották szükségesnek ennek létrehozását?

Néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt, hogy több generáció él együtt, ez azonban ma már inkább ritkaságnak számít. Sok idős ember él egyedül, távol a szeretteitől, akik nap, mint nap aggódnak érte. Az is gyakori, hogy bár a nagyszülők együtt élnek a családdal, napközben egyedül vannak. A Gondosóra olyan ingyenes szolgáltatás, amely baj vagy probléma esetén azonnali segítséget nyújt a nyugdíjasoknak. Például, ha elfogyott a gyógyszer, nem érkezett meg az ebéd, valakit baleset ért otthon vagy rosszul lett az utcán. A Gondosóra az időseknek biztonságérzetet ad, a családtagoknak, ismerősöknek, barátoknak pedig megnyugvást, hogy a szerettükről akkor is gondoskodnak, amikor ők nem lehetnek vele.

Vannak-e már számok, eddig mennyien regisztráltak?

A Gondosóra program indulása óta már több mint 200 ezren regisztráltak, és nap mint nap egyre többen élnek ezzel az egyedülálló lehetőséggel. Ráadásul több ismert ember is csatlakozott már a programhoz. A Gondosóra felhasználói közt tudhatjuk például Csepregi Évát, Sasvári Sándort, Oszvald Marikát, Farkas Bertalant, Korda Györgyöt és Balázs Klárit is.

Vannak-e esetleg visszajelzések, gondolok itt például olyan esetekre, amikor a Gondosóra és a hozzá kapcsolódó diszpécserszolgálat komoly segítséget nyújtott, akár életet mentett.

Több hasonló esetről is tudunk, amikor a Gondosóra életet mentett. Egy férfi például horgászás közben beleesett a folyóba, és a csuklóján viselt Gondosóra megnyomásával tudott segítséget kérni a diszpécsertől, aki azonnal értesítette a mentőszolgálatot. A mentőket a jelzőkészülék GPS-érzékelő által mutatott adatai segítségével igazította útba a diszpécser. Előfordult például, hogy egy idős ember elesett. Nem sérült meg, de pánikrohama lett. A diszpécserszolgálat munkatársa, miközben értesítette a hozzátartozót, megnyugtatta a segítséget kérőt. Egy másik alkalommal egy tüdőbeteg nyugdíjas kért segítséget a Gondosórán keresztül, akinek fürdés közben hirtelen erős nehézlégzése alakult ki, a gyógyszerei sem használtak. A diszpécserközpont munkatársa a mentő érkezéséig vonalban maradt, és egészségügyi tanácsokat is adott. De olyan eset is előfordult, amikor valaki azért kért segítséget, mert erősen vérzett a lába. Elmondása szerint meglévő trombózisos betegsége van, nemrég szívműtéte is volt. A vérzést sikerült nyomókötéssel elállítania, a kollégánk pedig értesítette a mentőket. Volt, aki azért nyomta meg a gombot a készülékén, mert nagyon ugatott a kutyája és félt, hogy illetéktelenek járnak az udvaron. A diszpécserszolgálat munkatársa azonnal értesítette a rendőrséget. Ezekből az esetekből is látszik, hogy a Gondosóra nagyon sokféle baj és probléma esetén nyújthat segítséget, és nemcsak otthon, hanem bárhol az ország területén. Nagyon hasznos például kirándulásnál, de akkor is, ha valaki sokat van egyedül. A Gondosórával mindenki biztonságban érezheti magát, tudva azt, hogy a segítség egy gombnyomással elérhető a nap minden percében.                     fela  –