Orbán Viktor: minden rendelkezésre áll az árvízi védekezéshez

(nyitóképünk forrása: tenyek.hu)

Hétfőn reggel a kormányfő vezetésével összeült a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az árvízvédelmi operatív törzs. Az ülésen jelentett minden, a védekezésben érintett állami szerv vezetője.

A megbeszélést követően Orbán Viktor közösségi oldalán közölte, a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak. Hozzátette, a három legmelegebb helyszín a védekezés szempontjából a Szigetköz, a Duna-kanyar és Budapest. Orbán a Vízügy korábbi közlésével összhangban a 2013-as rekordnál nagyjából fél méterrel kisebb maximális vízszintre számít. Mint mondta, a helyzet súlyos, de szerencsére rutinos, tapasztalt szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán.

A kormányfő később azt is bejelentette, hogy minden külföldi programját lemondja az árvízi helyzet miatt. A szélsőséges időjárási körülmények és a Magyarországon jelenleg is tartó árvizek miatt minden nemzetközi kötelezettségemet elhalasztottam. Amíg nem vagyunk túl a nehezén, addig nem megyek sehova – hangsúlyozta a közösségi oldalán közzétett videójában.

A kormányfő a héten többek között Strasbourgba utazott volna,  ahol az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén szólalt volna fel az Uniós soros elnökeként.

https://www.facebook.com/reel/558165086556256

A hétvégi csapadék miatt a Dunán közben folyamatosan emelkedik a vízszint, a szakemberek az eddig rekord, a budapesti mércén mért 891 centis vízállás közelébe várják a Duna tetőzését. Az árhullám hétfő reggel Nagybajcsnál érte el az országot, itt már harmadfokú a védekezési szint. A fővárosban hétfőn este 8-kor lezárják a rakpartokat, közben folyik a mobilgátak építése és a homokzsákok felhalmozása. A Rába és a Lajta vízszintje ugyanakkor már rekord közelben jár.