Két választás Magyarországon – Budaörs színei

Nyugodtan kijelenthetjük a magyar demokrácia történelmi napja lesz 2024. június 9-e – először fordul elő ugyanis, hogy egy napon két választást is tartanak. Ekkor ugyanis nemcsak az önkormányzati képviselőinkről és polgármestereinkről dönthetünk, hanem arról is határozhatunk, kik képviseljék Magyarországot az Európai Unióban. S bár a különböző politikai erők gyökeresen mást remélnek e voksolástól, abban mindegyikük egyetért, Magyarország jövőjét alapvetően meghatározó, sorsdöntő nap lesz június 9-e.  Mi itt egy kis összefoglalót szeretnénk nyújtani arról, itt Budaörsön milyen politikai erők, jelölő szervezetek és jelöltek igyekeznek minél több ikszet begyűjteni a nevük mellé.

Kezdjük a polgármesterjelöltekkel. Öt évvel ezelőtt mindössze ketten indultak el a posztért. A jelenleg is regnáló polgármester, a BFE jelöltje, Wittinghoff Tamás és a Fidesz-KDNP színeiben induló Dr. Czuczor Gergely. Ők ketten most megmérettetik magukat, ezúttal azonban még további két kihívó is feliratkozott a listára, György József, a Mi Hazánk és Gergely István, a Budaörsi Vállalkozó Egyesülete színeiben. A több mint 30 éve polgármester Wittinghoff Tamás nyilatkozatai alapján magabiztosan várja június 9-ét. Kampánybeszédeiben azonban ezúttal is a fő hangsúlyt az országos ügyek kapják. Továbbra is élesen támadja a kormány intézkedéseit, a gazdasági ügyektől kezdve az orosz-ukrán háborúhoz való hozzáállásig. Többször, több helyen kifejtette, hogy szerinte Ukrajnát minden létező és lehetséges eszközzel támogatni kellene az oroszok elleni háborújában és azonnali hatállyal fel kellene őket venni „az euro-atlanti szövetségbe”. Az előzetes esélyek alapján Wittinghoff elsőszámú vetélytársa ezúttal is a Fidesz-KDNP színeiben induló Dr. Czuczor Gergely lehet. Kampányának fő eleme, hogy Wittinghoff Tamás és csapata az utóbbi 10 évben egyfajta alvó várossá tette Budaörsöt, amelyet csak üzemeltet a rendelkezésére álló horribilis forrásokból, különösebb mozgás, fejlődés nem látható Budaörsön. Megméretteti magát a polgármesteri posztért a Mi Hazánk jelöltje, György József is, aki mondhatni egyszemélyes hadseregként vetette be magát a választási küzdelembe. Bár, a párt minden körzetben indít jelöltet, egyértelműnek tűnik, hogy a rendelkezésre álló források javát az ő kampányára fordítják. Plakátot például túlnyomórészt az ő arcképével láthatunk és a Mi Hazánk kampánynyitó rendezvényén is csak ő mutatkozott be. A Mi Hazánk országos vezetőségétől ugyanakkor komoly támogatást kapott, hiszen az említett rendezvényen a párt több prominens tagja és jelöltje felszólalt. Végül, de nem utolsósorban következzen a negyedik polgármesterjelölt, mégpedig a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete színeiben induló Gergely István. Igazi sötét ló, maga a jelölt és a jelölő szervezete is. Bár, a budaörsi vállalkozók helyi politikai múltja igencsak erős, gondolunk itt a szervezet színeiben politizáló egykori alpolgármesterekre, Romsics Sándorra, vagy Budaváry Györgyre, a jelen meglehetősen tele van kérdőjellel. Túl sokat arról még a honlapjuk sem árul el. Annyit azonban talán igen, hogy erős szimpátiát, talán többet is éreznek a Tisza párt irányába, hiszen honlapjukon több tag is látható egy-egy Magyar Péterrel lőtt szelfin, amely annak budaörsi látogatásakor készült.  

A választáson természetesen nemcsak polgármesterre szavazhatunk, hanem képviselőjelöltekre is. Budaörs mind a 10 körzetében a polgármesterjelölteknél említett négy jelölő szervezet mellett még egy formáció, hivatalos nevén a Budaörs Lakótelepért Egyesület indít. Az elnevezés ezúttal egy koalíciót takar, hiszen a BLE a Budaörsi Gazdakörrel közösen vesz részt a választáson. Így első hallásra a fúzió kicsit furának, mondhatni skizofrénnek tűnik, hiszen túl sok közös pontot talán nem igazán találhatunk egy termelésben érintett gazda és egy lakótelepen élő ember érdekei között. Az együttműködés itt is inkább egy személynek köszönhető, méghozzá a  Gazdakör első emberének, a budaörsi termelői piacot a lakótelepen üzemeltető Kisberk Balázsnak. Nyugodtan kijelenthetjük az ő pályafutása politikai szempontból meglehetősen fura íveket ír le. Azt tudhatjuk róla, hogy erős jobboldali családi háttérrel rendelkezik. Unokatestvére például az a Kisberk Szabolcs, aki jelenleg a Mi Hazánk sajtófőnöke, korábban pedig a HírTV Célpont című műsorának volt oszlopos tagja. Balázs ugyanakkor az elmúlt öt évben önkormányzati képviselőként inkább a Wittinghoff Tamás vezette BFE irányvonalát követte, sőt egyes felszólalásait egy DK-s politikus is megirigyelhette volna. Egyes meg nem erősített hírek szerint Kisberk és a BFE tárgyalt is arról, hogy őt indítják jelöltként az egyik lakótelepi körzetben. Végül azonban ebből nem lett semmi. Aztán a történet itt újabb fura csavart produkált. A Kisberk-vezette Budaörsi Gazdakör a Budaörsi Lakótelepért Egyesülettel kötött koalíciót. Minden fórumon közös indulásról beszélnek, amelyen a Gazdakör logója is szerepel. Közben azonban kiderül, hogy az egyesület hivatalosan nem is állíthat jelöltet, mert a választási bizottság egy határozatban tiltotta el őket ettől. Kisberk képviseleti megbízása az egyesületben ugyanis 2021-ben megszűnt, és ezt azóta sem hosszabbították meg.   Így a gazdák hirtelen lakótelepiekké váltak, bár ezt úgy tűnik, egyelőre igyekeznek titokban tartani.

Mint azt korábban írtuk, György József, a Mi Hazánk helyi elnöke egyfajta egyszemélyes hadseregként indul, de komoly munkával végül sikerült minden körzetben találnia valakit, aki megméretteti magát. Túl sok információt a jelöltekről nem tudunk, mindössze annyit, hogy jó néhány tősgyökeres budaörsi van köztük, de többségük nem is tagja a pártnak, csupán szimpatizáns.  Túl sokat nem tudhatunk a Budaörsi Vállalkozók Egyesületéről sem. A honlapjukon található hitvallásuk szerint ők egy politikai és vallási szempontból is teljesen semleges szervezet. Talán e megnyilvánulás okán is legalább is meghökkentő a korábban említett, Tisza párt melletti kiállásuk.

Eljutottunk a két legkomolyabb erőt felvonultató politikai szervezethez, a BFE-hez és a Fidesz-KDNP-hez. Az elmúlt tíz évben nemcsak a polgármestert, hanem a testületi többséget is a BFE adta. Korábban erre nem volt példa, hiszen bár  Wittinghoff Tamás jó harminc éve minden alkalommal megkapta a polgármesteri megbízatást, az esetek többségében a testületben a Fidesz-KDNP-s képviselők voltak többségben. Ha végignézzük BFE-jelöltek listáját, sok változást nem láthatunk 2019-hez képest. Mindössze egy helyen változik a névsor, mégpedig Kamaraerdőben, ahol a 2021-ben sajnálatosan elhunyt Kisfalvi Péter helyett özvegye, Kisfalviné Lauber Andrea méretteti meg magát. Itt egyébként ezúttal is indul a választáson a két évvel ezelőtti időközi győztese, a Kamaraerdőért Érdekvédelmi Szervezet jelöltje, Török István.

De visszatérve a BFE-re, Kisfalvinén kívül a többiek ugyanazok, a változás csupán annyi, hogy öt év eltelt, bár ez a politikai ellenfeleik szerint mély nyomot hagyott a BFE-s jelöltekben.  Az egyesület ugyan korábban mindenhol pártsemleges formátumként hirdette magát, ezúttal nyíltan kiáll a Momentum mellett. Olyannyira, hogy egyik képviselőjük, Farkas Benedek az igen előkelő, hatodik helyet kapta meg a Momentum EP-listáján. Igaz, a jelenlegi közvélemény-kutatási eredmények szerint a brüsszeli munkára túl sok esélye nincs, hiszen a párt lehet, hogy még a mandátumot jelentő öt százalékot sem éri el. Mindenesetre a BFE látványosan kampányolt a Momentum mellett, Wittinghoff Tamás pedig többször, több helyen ismételte el a párt, a felmérések tanúságai szerint nem túl népszerű választási frázisait a magyar kormányról, vagy éppen az orosz-ukrán háborúról.

A BFE-hez képest lényegesen komolyabb változásokat láthatunk a Fidesz-KDNP budaörsi jelöltjeinek listáján. Három olyan fiatal politikusuk is indul, aki korábban még egyszer sem mérette meg magát.  Megnyilatkozásaikban hangsúlyozzák, szerintük Wittinghoff Tamás kormányellenes retorikája,  teljes tárgyalóképtelensége egyre komolyabban árt a városnak, hiszen komoly beruházási lehetőségektől esik el Budaörs azzal, hogy Wittinghoff Tamás „nem kér” ebből. Egy kormánnyal együttműködőbb városvezetés alatt lényegesen nagyobb fejlődést tudna produkálni a Budaörs, amelyben szerintük az utóbbi 10 évben sajnos gyakorlatilag alig változott valami és már a környékbeli települések is beelőzték. A Czuczor Gergely vezette budaörsi Fidesz-KDNP-nek tehát a célja egyértelmű, visszaállítani a 10 évvel ezelőtti státuszt, azaz visszaszerezni a többséget a testületben, sőt ahogy a totósok mondják, rácáfolva a papírforma „országos egyesre”, megszakítani a jelenlegi polgármester több mint 30 éve tartó regnálását.

  • fela –