Botránypolitizálás helyett lokálpatriotizmus! – interjú Löfler Dávid önkormányzati képviselővel

Reményeim szerint a 2024-es év a változások éve lesz Budaörsön – jelentette ki Löfler Dávid arra a kérdésünkre, hogy mit vár az idei évtől. Az önkormányzati képviselőként immáron második ciklusát töltő fideszes politikus úgy fogalmazott, a jelenlegi városvezetés egy baloldali országos politikával foglalkozó, rendszeresen hisztériakeltő, helyi ügyekkel és lakosság igényeivel nem törődő, a várost koncepció nélkül kiárusító, álcivil csapat, amelyet reményei szerint a júniusi választások után egy keresztény konzervatív értékrendet képviselő, támogató, lokálpatrióta és ennek megfelelő jövőképpel rendelkező városvezetés váltja fel. De ehhez mindannyiunkra szükség van, és nagyon össze kell fognunk! – teszi hozzá.

Wittinghoff Tamás több mint harminc éve Budaörs polgármestere, mi a gond az elmúlt időszakkal Ön szerint?

Az önkormányzati közpénzen fizetett propagandából jól ismerjük már, hogy minden, ami jó Budaörsön az Wittinghoff Tamásnak köszönhető – talán még a nap is miatta kell fel – és minden, ami rossz az a gonosz Fidesz-KDNP kormány hibája. Hiszen felelőssége a kedves, mindig mosolygó polgármesternek, a mindenkivel szolidáris vezetőnek nincs és ez még csak nem is vitatható, pedig Budaörs a demokrácia szigete a baloldal szerint. A kérdés az, hogy ezt elhisszük-e, még akkor is, ha több mint harminc éve ezt suttogják a fülünkbe, minden önkormányzati rendezvényen, fórumon, hírlevélben, szórólapon és helyi médiában. De mi történt az elmúlt harminc évben Budaörsön, mit tett értünk a polgármester? Wittinghoff Tamás,1991-ben a került a polgármesteri székbe és ekkor már jól látszott, hogy Budaörs az autópálya melletti kis falusias település Budapest nyugati kapujaként elképesztő lehetőségeket rejt magában. Ennek ellenére 2024-ben azt látjuk, hogy a mesés iparűzési adó bevételek jelentős része „egynyári növényekbe” lett elherdálva. A lassan harmincezres település infrastruktúrája, intézményhálózata elavult, elégtelen. Sokak számára hihetetlen, hogy Budaörsnek van olyan belterületi településrésze, ahol nincs vezetékes ivóvíz.Az egykor falusias település területének jelentős része beépült és az utóbbi években még a kertes házas ingatlanok is elkezdtek többlakásos társasházakká alakulni. Egyre nagyobb a forgalom, szervízutak nem épültek ki és már a parkolás sem egyszerű. „Ezért kellene hálásnak lennünk polgármester úr?” – Tehetjük fel jogosan a kérdést, de a probléma és tét sokkal nagyobb.

Hogyan értékeli a budaörsi helyi politika elmúlt évtizedét?

A 2014-es és 2019-es önkormányzati választásokon Wittinghoff Tamás és „civil” baloldali csapata nagy fölénnyel nyertek, így lassan tíz éve teljes hatalommal rendelkeznek Budaörsön. Ez az időszak a budaörsi politikában botrányok időszaka volt. Olyanoké, mint a Kőhegyi tájseb amit Wittinghoff az irodája ablakából is látott, de érdemben nem tett ellene, csak akkor, amikor már kínossá kezdett válni, de emlékeznünk kell arra is, amikor a tiszteletadást tagadta meg a kommunista diktatúrák emléknapjára kitűzött testületi ülésen, majd arról értekezett, hogy szerinte nem is volt kommunizmus. Elképesztő volt átélni mikor az egyik BFE-s képviselő testületi ülésen a honfoglaló őseinket gyalázta és migránsokhoz hasonlította. A kőhegyi keresztet O1G feliratokkal fújták le vandálok, lakóparkot támogatott a baloldal a lakossággal szemben és komoly botrány keletkezett abból is, mikor bedőlt a budaörsi egészségügyi központ, Wittinghoff SZDSZ-es barátai összevesztek a koncon a budaörsiek kárára. A polgármester botrányos szexvideóját már ne is említsem. De az igazán nagy problémát jelenleg abban látom, hogy Wittinghoff Tamás elsősorban nem Budaörssel, hanem az országos nagypolitikával foglalkozik, ott szeretne valamilyen vezető pozíciót. A lakosság érdekei, problémái a háttérbe szorultak, a település baloldali kifizetőhelyként üzemel. Wittinghoff nem a megoldásban, hanem a hisztériakeltésben érdekelt azzal a céllal, hogy az esti baloldali műsorokban minél többet szerepelhessen megmondó emberként. Emlékezetes mikor a hulladékrendszer átalakításakor előterjesztette a baloldal, hogy a számlázáshoz szükséges adatokat a BTG ne adja ki, majd mikor gondok voltak Wittinghoff cirkuszolt a leglátványosabban a médiában. A pandémia alatt, mikor mindenki a védekezésre koncentrált Wittinghoff politikai céllal folyamatosan a kormány intézkedéseit kritizálta. Az elmúlt időszakban többször is a város bekövetkező csődjét vizionálta, miközben tetemes szakértői díjak mellett magának is a megszavaztatta a maximálisan kiosztható jutalmat. Évről évre javasoljuk a közmeghallgatások számának bővítését az évi egy alkalmon felül, hiszen ez egy jó alkalom a lakosság véleményének és észrevételeinek meghallgatására, de erre nem hajlandó a polgármester. Miközben baloldali találkozókra, politikusokra, fórumokra, tv szereplésekre van ideje a polgármesternek, a város lakosságára már nincs. A jövőben könnyen előfordulhat, ha csak nem sikerült valamilyen nagypolitikai pozíciót megcsípnie Wittinghoffnak, hogy fogja magát és leköltözik a Balatonra. Szeretett vitorlásán tölti majd az ideje jórészét és a budaörsiek problémái mint ahogy jelenleg, úgy akkor sem fogja már érdekelni.

Miben lenne más egy jobboldali, lokálpatrióta városvezetés? Mi a megoldásban és nem a hisztériakeltésben vagyunk érdekeltek. Ehhez koncepció kell a város jövőjére nézve, amit a lakossággal együtt kel kialakítani. Mi az itt élők jelenlegi és jövőbeli problémáira fogunk megoldást találni. A helyi kötődésű és értékekkel rendelkező civil szervezeteket és egyházakat szeretnénk erősíteni. Tárgyalni, dolgozni, együttműködni és előre lépni szeretnénk, nem az esti híradóban szerepelni. Budaörsön élünk és itt is szeretnénk élni, nekünk Budaörs jövője az első