Országos meló, helyi jutalom? Löfler Dávid jegyzete

Kevesen mondhatják el magukról, hogy minden évben félévnyi fizetésüknek megfelelő bónuszt is kapnak jutalomként, mindezt havi egy millió forint feletti munkabérrel. Ezen kivételezettek közé sorolható Budaörs város polgármestere, Wittinghoff Tamás, aki minden évben felveszi féléves fizetését (félévente három havi bontásban) polgármesteri jutalomként, miközben mindenki tudja, hogy az utóbbi időszakban elsősorban az országgyűlési kampánnyal foglalkozott, a baloldal választási programjának önkormányzati fejezetét írta, aminek ellentételezését most a budaörsiek fizethetik meg, polgármesteri jutalomként.

Nehéz kezdet

A 2018-as baloldali bukás előtt Wittinghoff már a Karácsony Gergely vezette árnyékkormányig jutott, de a bukás után itt is csak a polgármesteri jutalmat vehette fel Budaörs polgármestereként. A 2022-es országgyűlési kampány viszont nehezebben indult, hiába támogatta Wittinghoff a baloldali előválasztáson KarácsonyGergelyt, aki végül Márki-Zay Páter javára visszalépett. Márki-Zay jelöltségét és Karácsony visszalépést Wittinghoff nehezen fogadta, a közösségi oldalakon komoly csatákat vívott és kijelentette MZP támogatásáról: „Ennél ostobább döntést nem is hozhattatok volna!”

Van az a pozíció

Ha nem ismernénk az ezután történteket, úgy gondolhatnánk, itt befejeződött Wittinghoff Tamás szerepe a baloldali kampányban, hiszen a baloldal miniszterelnök-jelöltjét egy ostoba döntésnek titulálta. De nem így lett! Volt az a pozíció (és ki tudja milyen ígéretek, tiszteletdíj), amiért az események után Wittinghoff folytatta a kampányt, és nem is akárhogy: Márki-Zay Péter Budaörs polgármesterét, Wittinghoff Tamást kérte fel, hogy a hat párttal együttműködve dolgozza ki az ellenzék választási programjának önkormányzati fejezetét. A felkérés után Wittinghoff kijelentései az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről úgy elfelejtődtek, mintha el sem hangoztak volna.

Kétszínűség

Nehéz utólag eldönteni, hogy mikor mondtak őszinte véleményt a baloldali vezetők, köztük Wittinghoff, amikor szidták, vagy amikor dicsérték Mári-Zay Pétert, hiszen több baloldali médiában is megírták, hogy komoly ellentétek és aggodalmak voltak a miniszterelnök-jelölttel kapcsolatban a kampányban, miközben kifelé azt kommunikálták, hogy MZP a legalkalmasabb Magyarország miniszterelnöki címére.

A budaörsiek azonban még nagyobb kettőséget érezhettek a kampány során. Miközben a város polgármestere a jobboldali képviselők kérése ellenére sem volt hajlandó az évi egy alkalommal megtartandó közmeghallgatást két alkalomra bővíteni – mondván, akinek problémája van, forduljon közvetlenül hozzájuk, a nyilvánosság nélkül – a kampányban már fontosnak érezte a kapcsolattartást, és több fórumot, kitelepülést is szervezett.

Szomorú, hogy Wittinghoff Tamás a város és a lakosság problémáit nem szívesen hallgatja meg, és évente erre csak egy alkalommal, a kötelező mennyiségben biztosít lehetőséget, miközben amikor saját politikai céljairól van szó, hajlandó rövid időn belül több találkozót is szervezni.

Bukás

A baloldal 2022-es csúfos bukása után Wittinghoff Tamásról is lekerült az addig büszkén viselt kékszalag, mintha sose lett volna ott (ezt talán majd a Kékszalag vitorlásversennyel kompenzálja). Közösségi oldala, ahol a várost érintő tartalmak helyett csak nagypolitikai témákról lehet olvasni, kicsit visszafogottabb lett (legalábbis a bukás utáni hetekben).

Kompenzáció: a jutalom

Az ígért és vágyott pozíciók, a kompenzáció a bukással nyilvánvalóan elúszott, maradt hát a polgármesterség, ebből kell/kellett valamit kihoznia. Miután a kormány év elején jelentősen megemelte az önkormányzati tisztségviselők illetményét, Wittinghoff jelenleg már havonta több mint egymillió forintot (és költségtérítést) keres Budaörs polgármestereként. Ez sem gátolta meg abban, hogy a megszokott módon újabb háromhavi jutalmat szavaztasson meg magának. Ezt természetesen ezúttal is saját képviselői, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület tagjai nyújtották be és szavazták meg számára. Mindezt a 2022. június 22-i képviselő-testületi ülésen, amikor tehát igazából a félév még el sem telt.

                                                                                    – Löfler Dávid, önkormányzati képviselő Fidesz-KDNP–