Az egyes típusú autoimmun cukorbetegség kiváltó oka, lehetséges-e a megelőzése? – Mester Károly írása, 1. rész

Az egyes típusú autoimmun cukorbetegség kiváltó oka, lehetséges-e a megelőzése?

Napjainkban Magyarországon évente 330-350 gyereket diagnosztizálnak egyes típusú cukorbetegséggel, az esetek száma az elmúlt harminc évben megháromszorozódott. Különösen az nyugtalanító, hogy a betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban aránytalanul nagyobb mértékben nő, az idősebb gyerekekkel összehasonlítva.
Az autoimmun betegség kialakulásának okát az orvostudomány egyelőre nem képviseli határozottan.
Az orvostudomány véleménye szerint egyes típusú autoimmun cukorbetegség esetén, megfelelő terápiával teljes életet élhetnek az érintett gyermekek.
Természetgyógyászként én a betegségmegelőzést szeretném hangsúlyozni. Ahhoz kívánok segítséget nyújtani – együttes erővel a szülőkkel -, hogy az egyre jobban aggasztó betegség előfordulási tendencia megforduljon.

A szervezet, miután a saját immunrendszere egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirigy Langalhans szigetek inzulintermelő β-sejtjeit, az egyre fogyó mennyiségű inzulin hiányában nem tudja hasznosítani a számára létfontosságú, energiát adó szőlőcukrot. Ezért sejtjei éheznek, anyagcseréje felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, ketontestek és cukor jelenik meg a vizeletben, és a vér nagyon szűk pH tartománya savas irányba tolódik el, mely folyamat életveszélyes is lehet.

Hogyan függ össze a molekuláris mimikri és az autoimmun betegség?

A szivárgó bél az autoimmun betegség kialakulásának szükséges feltétele. Amikor a szervezet optimálisan működik, nincs szivárgó bél, a bél fala az antigén tulajdonsággal rendelkező nagy molekulák számára nem átjárható. Kivétel ez alól a tejtáplálás alatti időszak, amikor a saját faji tej savófehérjében lévő laktoglobulin, laktalbumin, és immunglobulinok át tudnak menni a bél falán, létrehozva a maternális (anyai) immunitást az emlős utódokban, így az emberben is.
Molekuláris mimikrinek hívják, amikor az immunrendszer által téves azonosság miatt veszélyes immunválasz indul el. Ebben az esetben a mimikriként (utánozóként) viselkedő a szivárgó bélen átjutó idegen, antigén tulajdonsággal rendelkező molekula ellen, de valamilyen a mimikrire hasonlító saját molekula ellen is megsemmisítő immunválasz indul el.
Ez az immunbiológiai zavar az autoimmunitás. Bár a betegség elnevezése nem takarja a tényleges folyamatot, mert nem „auto”, tehát nem kiváltó ok nélkül fordul önmaga ellen a szervezet. A szivárgó bél, mint szükséges feltétel átjárhatóvá teszi a bél falát – az elégséges feltétel -, az antigén tulajdonsággal rendelkező mimikri molekula együttesen adja meg és váltja ki az immunválaszt.
A világ lakosságának közel 4%-át érinti a több mint 80 különböző autoimmun betegség egyike, amelyek közül a leggyakoribb az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a rheumatoid arthritis, a lupus, a Crohn-betegség, a pikkelysömör és a szkleroderma.
  
Az autoimmunbetegség szükséges feltétele a szivárgó bél.

Mi okozza a szivárgó bél szindrómát?

Az emberi bélfal épsége (integritása) rendkívül fontos a szervezet homeosztázisában, az egyensúlyi állapot fenntartásában, az optimális immunitásban.Lehetővé teszi a táplálékok felszívódását, megvédi a szervezetet a fertőző mikroorganizmusok behatolásától, a táplálékban levő allergének bejutásától.
Ez a barrier, a védőfal nem a születéskor jön létre, hanem az újszülöttkortól az anyatej táplálási időszak végére, kb. kétéves korra alakul ki. Ezért is nagyon fontos a szoptatás, az anyatej védő hatása, hogy idegen antigén tulajdonságú molekulák ne kerüljenek a csecsemők táplálékába.
A bélfal integritása az élet folyamán sérülhet. Sérül a „tight junction”, a bélhámsejtek között lévő, azok szoros záródását biztosító csomópontok lazulása hozza létre a bélfal átjárhatóságát a nagy molekulák számára.

A következő tényezők mozgatják a zonulin termelést a bél falában, amelyek nyitják a bélhámsejtek között lévő szoros tight junction kapcsolatot.

Szerepe van ebben a táplálkozásnak

  • A fermentálatlan gluténben lévő gliadin tartalom az egyik kiváltó ok.
  • A táplálékkal felvett xenobiotikumok (idegen anyagok), különösen a GMO hatás révén a táplálékba kerülő glyphosate gyomírtószer hatása napjainkban szinte mindenkit érint. Ha a glyphosate 0,1 mg/kg mennyiségben előfordul a táplálékban, akkor kiváltja a zonulin termelést.
  • A glyphosate 0,1 mg/kg mennyiségben jelentős hatást gyakorol a bélflórára, a mikrobiom megváltozásának következtében a megnövekedett, az úgynevezett LPS gramm negatív baktériumok toxinjainak jelenléte, illetve a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) hiánya is hozzájárul a szivárgó bélhez.
  • A stressz is fontos tényező a szivárgó bél kialakulásában. 

                                                                                                             >folytatjuk<