Árvíz: jól halad a védekezés

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei az árra – jelentette ki a szervezet szóvivője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Siklósi Gabriella elmondta, kedd reggelre a Duna vízgyűjtő területein már elállt az eső, de a hóolvadás még jelentősen befolyásolhatja majd a helyzetet. A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy az érintett szakaszokon a védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik. Úgy fogalmazott, most igazán kifizetődik az, hogy a 2013-as árvíz után megerősítették a töltéseket, azok a munkálatok, mert a töltések nagyon jó állapotban vannak.  

A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd.

A szakemberek a Duna tetőzését a Szigetközben csütörtökre várják. Esztergomnál csütörtök éjjel, péntek hajnalban, Budapesten péntek éjszaka, szombat hajnalban, Bajánál és Mohácsnál pedig a következő héten tetőzhet a folyó.