Mi kizárólag Budaörsben gondolkodunk – interjú Gergely István megválasztott önkormányzati képviselővel

Alighanem a  Budaörsi Vállalkozók Egyesületének szereplése okozta a legnagyobb meglepetést a júniusi önkormányzati választáson. Az egykor a budaörsi politikai életben komoly szerepet betöltő egyesületről az utóbbi években szinte semmi sem hallhattunk. Néhány évnyi tetszhalott állapot után viszont egy új csapattal, új vezetőséggel mérették meg magukat és az úgynevezett kompenzációs listán elért eredményük alapján egy képviselőt delegálhatnak is az ősszel felálló új testületbe. Ezt a mandátumot pedig elnökük, Gergely István kapja, vele beszélgettünk a régi-új egyesületről és a jövő terveiről. 

Honnan jött az ötlet, hogy újraélesszék az egyesületet? És személyesen Ön milyen indítatással vágott neki ennek a kalandnak?

Jó néhány éve vallhatom magam budaörsinek és mindig is volt bennem egy általános tenni akarás a köz ügyeiben. Aztán összehozott a jó sorsom idősebb Budavári Györggyel, aki a BVE képviselőjeként egykor alpolgármesteri posztot is betöltött itt a városban. Rengeteget beszélgettünk és ezek során merült fel az egyesület újraélesztésének ötlete. Gyuri elmondta, hogy ő már nem érez ahhoz elég motivációt ahhoz,  hogy újra az élére álljon ennek a munkának, de nagyon sajnálná, ha ez az egész így elenyészne. Hiszen rengeteg pozitív dolog kapcsolódik a nevükhöz. Számos sport- és kulturális rendezvény lebonyolítása, több olyan javaslat, amellyel segítették a helyi kis- és középvállalkozókat. Innen származott az ötlet, hogy mi lenne, ha én átvállalnám tőle az egyesület vezetését, én pedig némi gondolkodás után igent mondtam. Na, aztán innen jött a komoly munka, hiszen gyakorlatilag a teljes csapatot újra kellett alkotni. Rengeteg emberrel beszéltem és sikerült is azt gondolom egy elég karakteres gárdát összehozni. Így merült fel, hogy akkor ne csak magát az egyesületet építsük újra, hanem próbáljuk meg visszaadni annak régi politikai erejét is. Valamelyest azért nehezítette a feladatot, hogy nálunk mindenki munka mellett foglalkozik az egyesület ügyeivel, egyikünk sem főállású politikus. De azt hangsúlyoznám, hogy bárkit megkerestünk, mindenkinek tetszett az az elképzelésünk, hogy legyen egy új pólus itt a városban, amely az országos politikával egyáltalán nem foglalkozik, csak és kizárólag Budaörs ügyeivel.  Itt Budaörsön mintegy három-négyezer aktív vállalkozás van, az ő megfelelő képviseletük éppen elegendő feladatot ad.

Ezzel már kicsit bele is mentünk az új BVE célkitűzéseibe, koncepciójába. Mi az, amit még erről tudni lehet?

Azt valahogy mindig elfelejtjük, az, hogy Budaörs úgy harminc éve ilyen jó körülmények között működhet, elsősorban a helyi vállalkozásoknak köszönhetjük, hiszen ők fizetik azt az iparűzési adót, amellyel ezt a magas színvonalat biztosítani lehet. Többek között nagyon komoly világcégeknek van itt képviselete, amelyek hatalmas összegeket fizetnek be a város kasszájába. De ne feledkezzünk meg az itt működő kis- és középvállalkozásokról sem, akik nemcsak adót fizetnek, hanem nagyon komoly helyi értékeket is előállítanak. És itt jön rögtön az egyik legfontosabb célkitűzésünk, mégpedig ezeknek a helyi értékeknek képviselete a budaörsiek számára. Bemutatni azt, hogy milyen lehetőségek, kincsek vannak itt helyben a városban. Ehhez pedig gondolunk egy olyan információs – digitális platformot, amelyhez minden budaörsi hozzáférhet és ezeket az információkat megtalálja. Csak, hogy egy példát mondjak, itt Budaörsön él és tevékenykedik az ország egyik legjobb pezsgőkészítője, Szentesi József, ám erről a budaörsiek szinte semmit sem tudnak. De rengeteg más példát tudnék hozni iparosokról, vendéglátósokról, akik országos színvonalú értékeket állítanak elő, de itt Budaörsön szinte alig tudnak róluk. Na, ezt szeretnénk gyökeresen megváltoztatni, az említett adatbázissal, digitális platformmal. Ezzel együtt magát azt a szemléletet behozni, hogy mi budaörsiek, ha lehet, elsősorban budaörsi vállalkozásokat próbáljunk meg a vásárlásainknál előnyben részesíteni. Azt gondolom, az önkormányzatnak minden anyagi és technikai háttere megvan ahhoz, hogy egy ilyen elképzelés valóssá váljon.

Sokan viszont úgy gondolják, az önkormányzatnak nem igazán érdeke, hogy a helyi vállalkozásokat úgymond helyzetbe hozza, a multicégek esetleges kárára. Ebből kiindulva első hallásra ez azért nem tűnik egy könnyű vállalkozásnak. 

Én ezt nem gondolom így. Inkább arról lehet itt szó, hogy Budaörs az elmúlt harminc évben szerencsére még nem került abba a helyzetbe, hogy nagyon át kelljen gondolnia, hogyan ossza be a rendelkezésére álló erőforrásokat. Hogy alaposan végig kelljen rágnia, hogyan, mi az, ami mondjuk, hosszú távon bevételt tudna generálni. Így aztán a helyi vezetés helyezhette a hangsúlyt egész más prioritásokra, például, hogy jó legyen a lakótelepieknek, vagy legyen egy magas színvonalú középiskolája a városnak. Zárójelben ugyanakkor hozzátenném, az itt tevékenykedő multicégek bevételei gyakorlatilag egyáltalán nem a budaörsiektől függnek. Ha itt Budaörsön tényleg kialakulna az a mentalitás, hogy kenyeret a budaörsi péktől, paradicsomot a budaörsi zöldségestől vesszük, az számottevően nem csökkentené az itteni áruházláncok vevőinek számát. Tehát azt gondolom, a multicégeknek semmiféle sérelmet nem okozna, ha az önkormányzat esetleg nagyobb hangsúlyt helyezne a helyi vállalkozások támogatására, amellyel egy kicsit a jövőt is biztosítaná, hiszen azt sohasem tudhatjuk, hogy az mit hoz. A mi elképzeléseink között szerepel például egy úgynevezett inkubátorház létrehozása is, amely a kezdő vállalkozásoknak nyújtana segítséget az első lépésekhez. Az önkormányzat biztosítana irodát, könyvelő és informatikai hátteret, cserébe a vállalkozások vállalnánk, hogy mondjuk öt éven át nem hagyják el a várost, tehát cégük fellendülését követően is ide fizetnének adókat.

E célok kivitelezéséhez elég lehet az az egy mandátum, amit sikerült megszerezniük?    

Ez jó kérdés, hogy mire lehet elég. Talán semmire, de akár mindenre is. Azt semmiképpen sem gondolom, hogy a testületben majd az én szavazataim fogják eldöntetni a nagy kérdéseket. De arra jó lehet, hogy felmutassunk egy új alternatívát, egy újfajta gondolkodásmódot. Értem ez alatt akár azt, hogy megváltozzon az a finoman szólva sem túl kulturált hangnem, ami a képviselő-testület üléseit jellemzi. Ezen mindenképpen változtatni kell, már csak a választók megtisztelése okán is. Szinte csak a hangos csatazaj hallatszódik, miközben azt hiszem, ez a választás is bebizonyította, hogy a budaörsiek egyáltalán nem akarnak személyeskedést. Ők azt szeretnék, hogy a jelenlegi jó helyzetük még jobb legyen. Azt hiszem, mindkét oldalnak le kell vonnia a szükséges következtetéseket és egy teljesen új hozzáállást kialakítani. És ebben az esetleges folyamatban mi szívesen vagyunk akár moderátorként is közreműködő partnerek.  Az egyik oldalnak el kell ismernie, nem igaz az, hogy ebben a városban semmi sem történik, a másik oldalnak pedig azt, hogy mehetnének itt a dolgok akár még ennél jobban is. Nem értek tehát teljes mértékben egyet a helyi Fidesz szlogenjével, hogy a városnak fel kell ébrednie, de a BFE-vel sem abban, hogy minden maradjon úgy, ahogy most van. Mert ha már a példánál tartunk, Budaörs akár lehet úgymond hivatalosan, a városvezetés szerint is felvállaltan egy „suburb” alvó, élő város, de akkor minden ehhez szükséges feltételt, körülményt biztosítani kell. Hogy az itt élők nyugalma, pihenése, az igazi békés csend minden tekintetben biztosítva legyen. De például célul tűzhetnénk ki azt is, hogy Budaörs az oktatás fellegvára. De akkor ne csak egy-két középiskola legyen, hanem több és akár egy felsőoktatási intézmény is belefér, amely akár az itt tevékenykedő multiknak is szakember utánpótlást biztosít. A lényeg, hogy legyen egy meghatározott identitás, amely mentén, a jövőbe is gondolva tevékenykedik a város.  Én ezt a fajta őszinte, tiszta hozzáállást hiányolom megint csak mindkét oldalról, hogy a képviselők akár merjék bevallani, ha esetleg országos politikai ambíciók is vannak. Ez még akár szimpatikus is lehet bizonyos körökben, csak legyen felvállalva! Én azt gondolom, a mi általunk képviselt új hangnak pontosan ez a legkomolyabb eleme, hogy minket egyáltalán nem foglalkoztat az országos politika. Mi kizárólag Budaörsben gondolkodunk. Számunkra ennek hiteles képviselete a legfontosabb feladata az előttünk álló öt évnek és hiszek benne, ha sikeresek vagyunk, Budaörs egyik meghatározó erőévé nőhetjük ki magunkat. 

  • fela –