Egy rendhagyó tél után – szezonváró beszélgetés Székely Bulcsúval, a nemzet egyik aranyával

„Megértésüket köszönjük, bízunk benne, hogy együtt átvészeljük ezt a nehéz időszakot is, és hamarosan találkozhatunk Önökkel!” Ezekkel a sorokkal zárult az a közlemény, amelyben tavaly ősz végén a Budaörs Városi Uszoda, Sportcsarnok és Strand vezetősége bejelentette, hogy télre bezárják az intézményt, legalább is annak az uszodai részét. A lépést ugyanakkor nemcsak a megemelkedett rezsi okozta nehézségekkel indokolták, hanem azzal is, hogy így lesz mód és idő a már régóta tervezett energetikai korszerűsítésekre. Nos, a tél elmúlt, lassan itt a strandidő, így úgy gondoltuk időszerű megkérdeznünk az intézmény igazgatóját, az olimpiai bajnok vízilabdást, Székely Bulcsút, hogyan értékeli az elmúlt hónapokat és hogyan várja a közelgő szezont.

Gondolom, meglehetősen lassan telt az idő számodra ezen a télen. Mennyire sikerült kivitelezni a tervezett munkákat?

Érdekes módon nem telt lassan, sőt szinte elröppent ez a néhány hónap. Meglehetősen mozgalmasnak nevezhetem, hiszen rengeteg olyan feladatot kellett megoldanunk, amelyekre a korábbi években nem volt példa, nem tudtunk tapasztalatot szerezni benne. Azt szoktam mondani, hogy egy családi háznál is jöhetnek váratlan dolgok, de az ember ott azért nagyjából tudja, egy adott évben milyen költségekkel kell számolni. Egy ilyen létesítmény azonban a sokszorosa ennek. Mind a felmerülő feladatok, mind az azok orvoslására szükséges költségek tekintetében. Gondolok például itt egy gépészeti berendezésre, amely éjjel-nappal folyamatosan megy gyakorlatilag egy évtizede. Ennek leállítása, felújítása okozhat kérdőjeleket, előre nem látható problémákat. Szóval, eseménydús hónapokon vagyunk túl, de nem tétlenkedtünk.

Áprilisban a tervek szerint ki is nyitott az uszoda. Ez azt jelenti, hogy jelenleg már újra teljes gőzzel működik?

Azt nem mondanám, hogy teljes gőzzel, hiszen a strand még nincs nyitva, igaz ilyenkor még nem is szokott. Az uszodai élet viszont kezd visszatérni a megszokott medrébe. A holtidő alatt igyekeztünk itt tartani, munkát találni mindenkinek, akiknek a feladatköre megszűnt a bezárás alatt. Ez sokak esetében sikerült is, bár voltak olyanok is, akik inkább a távozás mellett döntöttek. Hasonlóan a magyar gazdaság egészéhez, ez az iparág is komoly munkaerő problémákkal küzd. Nagyon nehéz komoly szaktudással rendelkező edzőket, oktatókat találni. Gyakorlatilag napi szintű harc szükséges ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudjuk működtetni ezeket a programokat. Szerencsére, egyelőre tudjuk tartani a menetrendet úgy, hogy a létesítményt látogatók, használók ebből a harcból csak keveset érzékelnek, és azt gondolom, hogy ez az igazi fokmérője a munkánknak.

Ez akkor azt is jelenti, hogy alapvetően sikeresnek tartod ezt az elmúlt néhány hónapot. Minden a terveknek megfelelően alakult?

Összességében igen, bár ezt így azért óvatosan jelenteném ki. Egy ilyen intézmény életében ugyanis az a legrosszabb, ha zárva van, ez egyértelmű. De ha a körülményeket nézzük, a tél elején megfogalmazott céljainkat, terveinket, akkor azokat azt gondolom, sikerült megfelelően megoldanunk. Voltak olyan fejlesztések, amelyeket sikerült önerőből megoldani. Ilyen például a wellness-tér, ahol a kollégák saját kétkezi munkájukat is hozzátették, olyan lelkesedéssel és intenzitással, mintha a saját házukon dolgoznának. Sikerült ugyanakkor megvalósítanunk, illetve jelenleg is zajlanak az önkormányzat által finanszírozott energetikai felújítások, fejlesztések. Ezek kialakítása lehetővé teszi azt, hogy az intézményünk minél kevésbé legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak. Szeretném hangsúlyozni, hogy önkormányzat rendkívül pozitívan állt a kérdéshez, egy pillanatig sem kellett arra gondolnunk, hogy ez a bezárás esetleg nem időszakos lesz, sőt gyakorlatilag már a holtidő nulladik órájától kezdve arról tárgyaltunk, egyeztettünk, hogy mik azok a fejlesztések, amelyeket végre kell hajtanunk, hogy az újranyitás után ez a „kevésbé függőség” létrejöhessen.

Lassan itt a nyár, lassan nyit a strand. Ezen a téren is minden zökkenőmentesen alakul? Mikorra tervezitek a nyitást?

Ha minden jól megy, az iskola utolsó napján, azaz június 17-én ki tudjuk nyitni a strandot. Jelenleg még komoly munkálatok folynak a kinti medencéknél is. Mégpedig itt is olyanok, amelyeket már évek óta tervezgettünk. Korábban azonban nem volt meg rá a megfelelő anyagi forrás. Most már szerencsére folynak a munkálatok, egyedül az időjárás az, ami esetleg késleltetheti ezek befejezését, de én nagyon bizakodom abban, hogy tartani tudjuk a terveinket és június 17-étől várhatjuk a strandolni vágyókat.

Ezek szerint optimistán várod a nyarat, a közelgő szezont?

Én nagyon bízom abban, hogy az időjárás a tavalyihoz hasonló lesz, azaz száraz és meleg. Az nyilvánvaló, hogy egy ilyen létesítmény életében, az éves költségvetése alakulása tekintetében kulcsfontosságú, hogy a nyári strandszezon milyen számokat, bevételeket tud produkálni. Szóval szorítunk, hogy a körülmények kegyesek legyenek hozzánk, de én ebben a kérdésben is optimista vagyok. Bár az intézmény alapvetően önkormányzati fenntartású, a szemlélet az, hogy piaci alapon, minél önállóbb lábakon állva működjön, tehát ilyen szempontból is nagyon izgalmas időszak elé nézünk.

Tervezgettek-e már a nyár utáni időszakra? Vannak-e esetleg még olyan fejlesztések, elképzelések, amelyet a szezon utánra időzítenétek?

Azt gondolom, a jelen helyzetben szeptember utánra tervezgetni meglehetősen komolytalan dolog lenne. Amikor én elkezdtem a létesítményvezetői pályafutásomat, azaz úgy tíz éve, még teljesen egyértelmű volt, hogy az ember igyekszik hosszabb léptékekben, időszakokban gondolkodni. Mára azonban teljesen megváltozott a világ. A Covid első hulláma óta gyakorlatilag nem volt egy olyan összefüggő félévünk, amikor előre láthattuk, hogy mit hoz a jövő, rengeteg az a változó szám, amely nem rajtunk múlik, nem a mi munkánk eredményességétől, színvonalától függ.

Végezetül egy személyes kérdés. Néhány hete mutatták be a mozikban a Nemzet Aranyai című filmet, amely a 2000-es évek környékén három olimpiai aranyérmet is nyerő vízilabda-csapat diadalmenetét idézi fel. Te Sydney-ben tagja voltál a győztes csapatnak. Szereplőként hogy tetszett a film?

Azt gondolom, egy szép alkotás lett és a számok alapján úgy tűnik, a nézőknek is tetszik, a visszhangok legalább is igen pozitívak. És ami személy szerint nekem nagyon komoly erénye az alkotásnak, hogy méltó emléket állít e korszak egyik legkiemelkedőbb személyének, a tragikusan fiatalon elhunyt, Benedek Tibornak is.

  • fela   –