A sajtkészítés egy életforma – Interjú a Panni Sajttanfolyam alapítójával

A sajtkészítés sokak számára hobbi, másoknak rejtély – a biatorbágyi Pozsa Panni számára viszont szenvedélyből vált hivatássá. A többgyermekes édesanya otthoni kísérletezésből épített országos ismertségű tanfolyamhálózatot, miközben családjával együtt dolgozik azon, hogy a természetes, kézműves sajtok világa minél több emberhez eljusson.

Honnan indult a sajtkészítés iránti szenvedélye?

Ez a „sajtszerelem” nagyjából tizenhat-tizenhét évvel ezelőtt kezdődött. Ötgyermekes édesanyaként eredetileg csak a családom számára szerettem volna sajtot készíteni. Akkor még meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer tanfolyamokat fogok tartani, vagy másokat is tanítani fogok erre a mesterségre.

Mi lendítette mégis ebbe az irányba? Hogyan vált a hobbi vállalkozássá?

Az első nehézségek hamar nyilvánvalóvá váltak: sem az eszközöket, sem az alapanyagokat nem lehetett beszerezni, és hiteles, gyakorlati tudás is alig állt rendelkezésre. A tejoltót és a kultúrákat csak ipari mennyiségben árulták – jellemzően 5–10 ezer liter tejhez elegendő kiszerelésben. Amikor például ementáli sajtot szerettem volna készíteni, négyféle kultúrára lett volna szükségem – ez körülbelül 40 ezer liter tej feldolgozását feltételezte volna. Ekkor született meg az ötlet: megvásárolom nagy tételben, majd kisebb adagokra bontva mások számára is elérhetővé teszem. Így indult útjára a vállalkozás.

Mikor kezdett el tanfolyamokat tartani, és hogyan alakult ki a mostani képzési rendszerük?

2013-ban, vagyis körülbelül tizenkét éve indítottam az első képzéseket. Azóta kéthetente tartunk tanfolyamokat – jellemzően háromnapos, egynapos és online formában. Azért készítünk videós anyagokat, mivel a mai világban mindenki rohan, és sokszor nehéz időt szakítani a személyes részvételre. Ennek ellenére azt látjuk, hogy a személyes képzéseink továbbra is népszerűbbek. Sokan azt mondják, hogy szeretnék élőben megtapasztalni a folyamatot, és az online anyagot inkább „biztonsági hálóként” használják utólag.

Mekkora létszámú csoportokkal dolgozik?

Tíz főben maximálom a résztvevők számát. Így mindenkire tudok figyelni, és valóban át tudom adni mindazt a tudást, amit fontosnak tartok.

Milyen típusú tanfolyamokat kínálnak?

Az alaptanfolyam háromnapos, és a túrótól, joghurttól indulva egészen a gomolyáig, parenicáig, mozzarelláig és trappistáig tart. Aki ezt elvégzi, stabil alapot szerez, amire bátran lehet tovább építkezni. Az egynapos képzés szintén ezeket tartalmazza, de a rövidebb idő miatt nem tudok olyan mélységben átadni mindent, mint a háromnapos alkalmak során. Ezen felül haladó tanfolyamokat is tartunk, ahol már nehezebben elkészíthető sajtokkal foglalkozunk, például olasz típusú érlelt sajtokkal, keménysajtokkal, süthető változatokkal.

Milyen visszajelzések érkeznek a résztvevőktől?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy eddig kizárólag ötös értékeléseket kaptunk. A legtöbben meglepődnek azon, hogy mennyi mindent tanulnak, és milyen gyorsan beleszeretnek ebbe a világba. A sajtkészítés kreatív, meditatív folyamat – valóban be tudja szippantani az embert.

Kiknek ajánlaná a sajtkészítést?

Őszintén? Mindenkinek. Meggyőződésem, hogy fontos odafigyelni arra, mit eszünk. Aki szeretne távolodni a gyorsételektől, a félkész termékektől, annak remek lehetőség a saját készítésű sajt. Emellett azoknak is ajánlom, akik szeretnek kreatívkodni, alkotni, vagy épp elmélyülni egy pihentető tevékenységben. És természetesen a természetközeli életformát kedvelőknek is tökéletes választás.

A vállalkozás családi alapokon működik. Milyen szerepeket töltenek be a családtagok?

Ez az egyik legfontosabb dolog számomra. Kezdetben egyedül vágtam bele, de később csatlakozott a férjem és az egyik gyermekünk is. A férjem a webáruház működtetéséért és az eszközök, alapanyagok beszerzéséért felel. A fiam az üzem háttérfolyamataiban, keverésekben, baktériumokkal, kultúrákkal dolgozik, és az import/export tevékenységekben is részt vesz. Ez az együttműködés számomra valódi értéket teremt – és boldoggá tesz, hogy a gyermekeink közül is van, aki ebben látja a jövőt.

Mi az elsődleges célkitűzésük?

A legfőbb célunk az, hogy minél több embernek tudjuk átadni ezt az élményt, értéket. Egy olyan világban, ahol minden gyorsan történik, jó néha megállni, lelassulni – és valami valódit létrehozni. A sajtkészítés erre tökéletes lehetőséget ad.