Szerző: Dr. Gothárd Csaba, orvos, étrend-kiegészítő tanácsadó, Szondiné Tóth Ágnes, természetgyógyász, a www.gombadr.hu szakmai vezetője:
A gombák régóta táplálják az emberiséget. Sőt, gyógyhatásaikat is több évezrede használjuk ki. A
népi gyógyászat hagyományain, korai elődeink, javasasszonyok, füvesemberek tanításain
elgondolkodva, lenyűgözve állunk felhalmozott tudásuk előtt.
A gombák egészségvédő hatóanyagainak, gyógyító képességeinek kutatása azonban jelenkorunk legdinamikusabban fejlődő tudománya! Pusztán azért, mert a gombák XX. századvégi, XXI. század eleji termesztése teremtett tervezhető, kiszámítható körülményt a kutatásokhoz. Az 1980-as évek óta tudományos közleményeknek nem tucatjai, nem százai, hanem ezrei erősítik meg elődeink sok – sok
megfigyelését.
A pecsétviaszgombából (Ganoderma lucidum) eddig kb. 400 féle hatóanyagot mutattak ki. Köztük a
legtöbb és legváltozatosabb immunerősítő hatóanyagot. A lepketaplóval (Trametes versicolor) és
bokrosgombával (Grifola frondosa) együtt a „három japán tumorgyilkos”-ként emlegetik. Japánban
kórházban, intravénásan alkalmazott tumorellenes gyógyszereket vonnak ki ezekből.
Hasonlóképpen a shiitake (Lentinula edodes) gombából. 400 hatóanyagával a pecsétviaszgomba az emberi egészséget legkomplexebb módon támogató természetes szer: mérsékelheti a krónikus gyulladásokat, karbantartja a zsír és cukoranyagcserét, csökkenti a szív-érrendszeri kockázatokat.

A hagyományos Kínai Orvoslás nem is boncolgatja külön – külön a hatásait, hanem úgy fogalmaz: támogatja az Életerőt (qui) és meghosszabbítja az életet. A hernyógombák (Cordyceps militaris és Ophiocordyceps sinensis) a sejtek oxigénellátásának erősítésével és energetikai anyagcseréjének optimalizálásával szintén az egész szervezet teljesítőképességét támogatják.
Amibe a betegségekből való lábadozás energiaigénye is beletartozik. Az immunvédekezésen túl egyes gombák antibakteriális (bükkfa- és nyírfatapló, csertapló, fakó lemezestapló) és vírus szaporodást gátló (mandulagomba, shiitake, laskagombák, fülőkék) hatása is véd a fertőzések ellen. A gombák nem, vagy alig tartalmaznak emészthető cukrot. Ezért különösen előnyös fogyasztásuk diabetikus étrendben.
A közönséges süngomba (Hericium erinaceus) és gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) az antidiabetikus gombák királya és királynője: csökkentik a vércukrot, de a diabétesz idegi szövődményeinek jelentkezését is hátráltatják.

A legtöbb gomba a zsíranyagcserére is kedvezően hat. Közülük is kiemelkedő a kései laskagomba (Pleurotus ostreatus) és ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii). A hernyógombák a koleszterincsökkentő gyógyszerek hatóanyagát (lovasztatin) tartalmazzák természetes formában, csökkentve a szív – érrendszeri kockázatot.
Egy ilyen cikk terjedelme nem teszi lehetővé teljes képet nyújtani egészségvédő gombáink csodálatos
világáról. Ezért szeretnénk mindenkit ösztönözni, hogy hiteles, hozzáértő forrásból tájékozódjon, ha
egészsége védelmében a természet gomba doktorainak segítségére számít.
Nem feledkezhetünk meg azonban arról sem, hogy jelen korunkban a környezetszennyezés a
legtávolabbi tájakat is eléri. 2016-ban a Kínai Gyógyszer és Élelmiszerhatóság korlátozta a vadon
termő kínai hernyógomba (Ophiocordyceps sinensis) felhasználását, a belőle kimutatott nehézfém
szennyeződés miatt. Pedig ez a gomba kizárólag a Himalája háromezer méternél magasabb
fennsíkjain terem.

Ahol nem sok az ipari létesítmény! És mégis… Sajnos, napjainkban nem csak a gombák hatása lényeges, hanem származásuk is létfontosságú. A gombák különös hatékonysággal szívják magukba környezetük anyagait. Jót is, rosszat is!
Ezért kiemelt figyelmet érdemes fordítani, hogy kontrollált, ellenőrzött körülmények között termesztett,
tiszta gombát, vagy ilyenekből előállított termékeket fogyasszunk! A minőségi tanúsítványukat nem
titkoló gyártókat, forgalmazókat jutalmazzuk meg bizalmunkal. Szerencsére, ismerünk megbízható
hazai termesztőket, lelkiismeretes gyártókat és forgalmazókat.