Marad a Nők 40! – cáfol a szaktárca

A Pénzügyminisztérium cáfolja, hogy a Nők40 elnevezésű nyugdíjprogram jelentős szigorítására készülne a kormány.

Az ügy előzménye, hogy a múlt héten több cikk is megjelent, amely szerint a magyar kormány az eddigi 40 év munkaviszonyhoz kötött korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét 43 év szolgálati időre emelné, ráadásul szigorítana annak egyes feltételein is.

Az értesülés kacsa. A nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, a következő 10-15 évben nem indokolt a megváltoztatása. Következésképpen a »Nők 40« programot érintő változtatás sem szerepel a kormány napirendjén – reagált a hírre közleményében a szaktárca.

Több a témával foglalkozó cikk megjegyzi, a félreértést vélhetően az okozhatta, hogy az Európai Bizottság felkérésére készült egy javaslatcsomag a magyar nyugdíjrendszer reformjáról és ebben szerepelt a Nők40 esetleges átalakítása, emellett az anyag javasolná a 13. havi nyugdíj korlátozását és járulékemelést is.

A kormány azonban már korábban reagált is a dokumentumra, mondván nem értenek egyet a Európai Bizottság „nyomására” felkért szakértő javaslataival, azokat nem támogatják, és nem terveznek változtatást a nyugdíjrendszerben.