Az EU-nak változnia kell – Orbán Viktor Strasbourgban

Az unió helyzete ma jóval súlyosabb, mint 2011-ben, az első magyar uniós elnökség idején volt – jelentette ki a magyar kormányfő Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján egy nappal az előtt, hogy az EP-ben ismertetné a magyar soros EU-elnökség programját.

Orbán Viktor szerint jelenleg Ukrajnában háború dúl, súlyos konfliktusok dúlnak a Közel-Keleten és Afrikában, a migráció 2015 óta nem látott mértéket öltött, a biztonság szétesőben van. Példaként említette, most épp a svédek jelentették be, hogy a schengeni szabad mozgásnak vége.

A magyar kormányfő szerint az is súlyos gond, hogy az EU sokat veszített versenyképességéből. Mint mondta, ezt a Draghi-jelentés is felvonultatta már, és Macron francia elnök is megmondta, hogy Európa kiszorul a saját piacairól – tette hozzá. Emellett az energiaárak rendkívül magasak, ehhez pedig kedvezőtlen demográfiai folyamatok társulnak, ennek azonban nem lehet megoldása a migrációs politika – mondta Orbán Viktor.

Az EU-nak változnia kell! Az elnökség munkájával ennek a változásnak akarunk a katalizátorai lenni. Fogadjunk el egy új versenyképességi paktumot , ezzel elkötelezhetné magát minden európai ország – mondta a magyar miniszterelnök, aki néhány részletet fel is sorolt azokból a pontokból, amelyeken szerinte változtatni kell.

Ezek: adminisztratív terhek csökkentése, túlszabályozás csökkentése, árcsökkentés, belső piac megerősítése, áruk szabad mozgását megnehezítő intézkedések megszüntetése (itt 10 százaléknyi termelékenység tűnik el jelenleg), tőkepiaci unió, konnektivitás: a kínai elektromos autókkal szembeni büntetővám például abszurd. 27 tagállamból 10 támogatta ezt, a lakosság 45 százaléka – mondta Orbán Viktor a Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján.