Testületi tárcza – egy semmitmondó című sürgősségi előterjesztés rejtelmei

A testületi ülésen meglepően kevés képviselő jelentkezett napirend előtti hozzászólásra. Stift Nándor (BFE), a grémiumból távozó Kisberk Balázs (Gazdakör) és Dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) kértek szót, aktuális ügyekben, röviden.

A testület – a legtöbbször egyhangúan – döntött többek között a költségvetés módosításáról,
jogszabályi változások miatti rendeletmódosításokról, költségvetési tájékoztatót, intézményi
pótelőirányzatokat, új álláshelyeket és beszámolót fogadtak el.

Módosították az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló rendeletet, és jóváhagyták a régészeti kiállítás átköltözését a Csiki Pihenőkertbe.

Döntöttek arról, hogy nem emelik a temetői díjakat, valamint a település tulajdonát képező ingatlanok hasznosításáról, bérbeadásáról fogadtak el több előterjesztést, és módosították a BTG-vel kötött közszolgáltatási keretszerződést is.

Az olimpián Madarász Dóra vegyes párosban a nyolcaddöntőig, míg Póta Georgina a legjobb 32 női asztaliteniszező közzé jutott, így kiváló versenyzőinket és a BSC Asztalitenisz szakosztályát anyagi elismeréssel is jutalmazza a város a testületi döntés alapján. Nemcsak az olimpiai részvételért, hanem a Budaörsi Sport Club és városunk sporttörténelmének első nemzetközi kupagyőzelméért is jár ez az elismerés. Gratulálunk az eredményekhez!

A napirendek közül meglepően sok volt a sürgősségi előterjesztés, közülük a legérdekesebb a TOP PLUSZ pályázattal kapcsolatos volt, nem igazán a napirend vitája, sokkal inkább az előterjesztés előzményei.

A sürgősségi napirend tárgya bizonyos pályázati források visszafizetése volt. A hozzászólások alapján – reméljük – ez csak egy technikai művelet lesz, és az összeg hamarosan ismét rendelkezésre áll a felújításokhoz.

A Széchenyi Plusz (2021-2027) keretén belül, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) részeként a 2022-es évben 5 budaörsi pályázat nyert el támogatást, összesen 1,5 milliárd forint értékben. Arról persze nemigen zeng a város, hogy komoly források kerülnek a központi költségvetésből településünkre, de ettől még kerülnek. Az elvonásokról mindig, a támogatásokról soha, ez a városvezetés kommunikációs stratégiája.

A Farkasréti Pagony óvoda fejlesztésére és férőhely bővítésére 800 millió forintot utalt a központi költségvetés, a mentőállomás energetikai korszerűsítésére pedig 52 millió forintot, amit most vissza kell utalni, mivel a város 2022 óta nem nyújtott be megfelelő mértékű fizetési kérelmet.
Ami azt jelenti, hogy az összeg 10%-át meghaladó kifizetési igények (tehát számlák) bizonyították volna azt, hogy a rendeltetési célnak megfelelően elindult és zajlik a beruházás megvalósítása, de ez nem történt meg, mivel a benyújtott számlák nem érték el az utalt összeg 10%-át.

A hivatal kérelmet írt, de azt elutasították, a mostani előterjesztésben pedig egy új előleg kérelem benyújtásáról döntöttek, valamint arról, hogy a város visszafizeti az összeget.

Emlékezzünk rá, hogy a Pagony óvoda felújítása több mint két évtizede napirenden van, mégsem történt semmi. Sőt, a pályázat elnyerése után olyan nyilatkozatokat lehetett hallani, hogy csak reménykedik a városvezetés a beruházás megvalósításában, mert a városnak még 2 milliárd forinttal ki kell egészítenie a 800 milliós pályázati forrást.

Ami érthetetlen, hiszen minden hivatalos dokumentumban, előterjesztésben, projektleírásban az szerepel, hogy a nyertes pályázatok 100%-os finanszírozásúak.

Rendben, fogadjuk el, hogy többletköltségekkel tervezett a városvezetés, mert például „egy füst alatt” más beruházást, felújítást is tervezett az óvodával kapcsolatban, de 800 millió helyett 2 milliárd 800 millió forint, az majdnem háromszor akkora összeg! Az infláció pedig nem érv, hiszen ez az összeg a pályázat elnyerésekor hangzott el, 2022-ben.

Vajon mi történt két éven keresztül? Hibázott-e, mulasztott-e a hivatal? A napirendnél Dr. Czuczor Gergely szeretett volna erre választ kapni. Válaszok voltak ugyan, de sokkal tisztábban nem látunk. Az üggyel kapcsolatban Hauser Péter (volt BFE tag), a körzet képviselője nem szólalt meg, pedig még a jelölti vitában ritka arrogánsan vágta oda vitapartnerének, hogy a kormány miatt nem kezdődött el a Pagony óvoda felújítása. Tette ez két évvel azután, hogy egy kormányzati program keretében kapott a város erre a célra 800 millió forintot, és húsz évvel azután, hogy szükségessé vált a felújítás.

Nincs kétségem, hogy a közbeszerzési törvénnyel, vagy a kivitelezőkkel kapcsolatos problémákkal ki lehet magyarázni, hogy miért kell visszautalni az óvodára és a mentőállomásra fordítható elnyert összegeket két év után, de ez a lassan szülővé váló volt pagonyos gyerekeket biztos nem hatja már meg, két évtized után.

Viszont három nyertes pályázat elutalt támogatását szerencsére nem kell visszautalni, mivel azok megvalósítás alatt állnak, sőt, részben meg is valósultak. A Kötő utcai gyalogátkelő átépítésére, a Kereskedők útja – Alsóhatár utcai kerékpárútra, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére (Csicsergő óvoda, Városi könyvtár) és a „Kossuth Lajos utca fejlesztése” projektre majdnem 640 millió forintot kapott Budaörs, amely összeg így nem a város költségvetését terhelte.

A választási kampányban idén tavasszal Monostori-Kalovits Márk kiadványában a Kossuth Lajos utca felújítását az „Eredményeink” között sorolta fel, pedig a munkálatok csak a helyhatósági választások után kezdődtek el. Ez ugye konkrétan nem volt igaz. Egyrészt ami nincs készen, sőt, még el sem kezdődött, az nem eredmény, másrészt nem túl illendő saját eredménynek feltüntetni azt, amelyre az államháztartásból érkezett 250 millió forint.

Monostori-Kalovits Márk képviselő úr volt az egyik leghangosabb szócsöve a BFE-nek, évek óta rendszeresen meghallgathatjuk tőle nem túl irodalmi stílusban, hogy a kormány ellopja a budaörsiek pénzét. Nem érzi pofátlanságnak, hogy olyan felújítással kampányolt, amire negyedmilliárd forint érkezett 2022-ben, és a választási kampányban még neki se kezdtek? A felújítás zajlik.

De ha már évekig tervezési, közbeszerzési, és a többi fázisban volt, azalatt nem lehetett volna arra valami megoldást kitalálni, hogy az Egészségházba autóval érkezők ne tegyék lehetetlenné a környéken lakók parkolását?

(földváry)