Nagyságrendekkel szebb és használhatóbb terek – megújul a budaörsi Szent Benedek Technikum

Visszaköltözhettek otthonukba a budaörsi Szent Benedek diákjai, augusztus végére ugyanis elkészült az Esze Tamás utcai iskolaépület felújítása. A beruházás részleteiről Hardi Tituszt, a Pannonhalmi Főapátság Iskolafenntartó Főigazgatóságának vezetőjét kérdeztük, akivel nemcsak az elmúlt hónap történéseiről, hanem a jövő terveiről is beszélgettünk. 

Főigazgató Úr! Mennyi ideig tartott a felújítás, megközelítőleg mekkora összegből valósult meg?

A felújításnak hosszú előzménye van. Amikor a Szent Benedek Iskola elindult Budaörsön és megkötöttük az épületre vonatkozó szerződést az önkormányzattal, már akkor tudtuk, hogy a tető felújításra szorul. Nagy esőzések esetén rendszeresek voltak a beázások. Elkezdtünk tartalékolni, legyen miből finanszírozni az építkezést. Kerestünk egy vállalkozót, aki el is vállalta a cserepezés teljes cseréjét 30 millió forintért, ez vállalható összeg volt számunkra. A vállalkozó gondosságára vall, hogy hozzátette: statikus szakvélemény szükséges a kivitelezés megkezdése előtt. Megrendeltük a statikus szakvéleményt, aki röviden összefoglalva azt mondta, hogy életveszélyes állapotban van a tetőszerkezet, egy extrém hóterhelés vagy széllökés esetén összedőlhet. Nem szabad csak a cserepezést lecserélni, mert nem bírja el a tartószerkezet. Ekkor fordultam kétségbeesve segítségért Magyarország kormányához, akiktől 1 milliárd forintos támogatást kaptunk. Ehhez jött még hozzá a Pannonhalmi Főapátság kiegészítése, amelyet még az iskola tartalékaival is megtoldottunk.

Csak megújult az iskola épülete, vagy esetleg a mérete is változott?

A felújítás teljes tetőrekonstrukcióval indult. Először le kellett bontani a régi, több ütemben épült tetőt, rögzíteni a talált állapotot és utána indulhatott az építkezés. Teljesen új tetőteret kaptunk, egy új szint született. Nagyobb, nagyságrendekkel szebb és használhatóbb tereket kaptunk több tanteremmel, egy zsibongóval és még egy mini kápolna is elfért.

Jelenleg így akkor összesen hány tanterem van és összesen hány osztályt tudnak indítani?

Az iskola tiszta profilú technikum. Ez azt jelenti, hogy nyolcadik után jönnek hozzánk a tanulók és amikor 5 év elteltével ballagnak érettségit is kapnak és egy szakma alapjait is elsajátították. Minden évben 2 osztályt tudunk indítani, az egyik osztály informatika ágazatban indul.  A másik osztály megfeleződik a kereskedő és a pénzügyi ágazat között. Ez összesen 10 osztályt jelent. Az épület pont ennyit bír el, ehhez mérten van elegendő osztálytermünk, bontó termünk, kiszolgáló termek, tanári, igazgatói, titkárság, raktár, minden, amire szüksége van egy jól működő középiskolának.

Milyen esetleg változásokat terveznek a közeljövőben? Új szakok indítása esetleg, vagy például együttműködés felsőfokú intézményekkel.

Amint az előbb említettem az iskola tiszta profilú technikum. Amikor elkezdtük oktató-nevelő munkánkat Budaörsön, ebben állapodtunk meg az Önkormányzattal és ehhez tartjuk magunkat. Nem tervezünk az informatikán, kereskedelmen és pénzügyön túl más ágazat indítását.

                                                                                              -fela-