Átrajzolják a Pest vármegyei választókerületek határait –  két képviselővel többet küldhet a térség 2026-ban a Parlamentbe

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hét Pest vármegyei választókerület határainak átrajzolását javasolja, miután ezekben a választópolgárok száma több mint 20 százalékkal meghaladja az országos átlagot. Nagy Attila az Országgyűlésnek küldött összefoglalójában ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a fővárosban, Somogy, Tolna és Fejér vármegyében ugyanakkor jelentősen csökkent a választópolgárok száma. Így Budapesten kettő, a másik három térségben pedig egy-egy választókörzettel kevesebb kell majd. 

Ami a konkrét számokat illeti, Pest vármegyében például 2010-ről 2022-re a választópolgárok száma közel 90 ezerrel növekedett, míg Budapesten a választópolgárszám 87 ezer fővel csökkent. Ezért Pest vármegyében a jelenlegi 12-ről 14-re kellene emelni az egyéni választókerületek számát. Budapesten pedig 18-ról 16-ra kellene csökkenteni az OEVK-k számát. 

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis törekedni kell az úgynevezett „arányos választórendszerre”, amelynek lényege, hogy a 106 egyéni választókerületben nagyjából egyenlő számú választópolgár legyen, hogy gyakorlatilag ugyanannyit érjen minden egyes  polgár szavazata. A választási törvény szerint amennyiben az egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma az országos átlagtól 20 százalékban eltér bármelyik irányba, az Országgyűlésnek módosítania kell a választókerületek határait.

A kormánynak erre törvényi kötelezettsége van a választási törvény szerint legkésőbb 2024 végéig.

  • fela –