Hír


Választás a túloldalon – három jelölt száll harcba Kamaraerdőben

Honnan jött az ötlet, hogy megméretteti magát ezen az időközi választáson?   

Megmondom őszintén, nem elsősorban nekem jutott eszembe, de amióta kiderült, hogy Dr. Kisfalvi Péter sajnálatos halálesete miatt új választásra lesz szükség, rengeteg megkeresést kaptam, hogy mindenképpen induljak el rajta. Mindez nagy örömmel töltött el, hiszen azt jelezte számomra, hogy sokakban hagytam pozitív emlékeket a 2010 és 2014 közötti képviselői ténykedésemmel. Aztán a helyi érdekvédelmi egyesület, amelynek már évek óta tagja vagyok, hivatalosan is jelölt, amelyet nagy örömmel el is fogadtam. 

A már említett képviselői múltjából adódóan is jól ismeri a helyi ügyeket, problémákat. Ön szerint mi az, ami most a legsürgősebben megoldandó feladat lenne itt a térségben?

Azt gondolom, nagy meglepetést nem fogok okozni azzal, ha az úgynevezett „túlépítkezést” említem. Ez ugye a teljes agglomerációban egyre nagyobb gondot okoz, itt Kamaraerdőben is jellemző, hogy egy-egy relatíve kisebb telekre több lakásos társasház épül. A lakosság rohamosan emelkedő száma, az egyre nagyobb zsúfoltság pedig nagyon komoly problémákat okoz. Sajnos, az esetleges megoldást Wittinghoff Tamás hozzáállása sem hozza közelebb, hiszen a polgármester e kérdést is, mint ahogy számos más ügyet, az országos politikai harcához próbálja „behívni”. Folyamatosan a kormányra mutogat, amelyben a legjobb jó indulattal is csak csekély mértékben van igaza. Az ugyanis jogos a részéről, hogy bizonyos jogosultságokat elvettek a helyi hivataltól, de ott van az úgynevezett Helyi Építési Szabályzat, a HÉSZ, amelynek kialakítása főként az önkormányzatok hatásköre. És pont e szabályzat az, amelyik lehetőséget ad az ilyenfajta túlépítésekre. Ez rögzíti, hogy hol, mit lehet építeni. Az Építéshatóság tehát „kapott anyagból”, dönthet, bírságolhat, vagy akár bontathat vissza. Azt gondolom, a HÉSZ jelentős átalakítására nagyon gyorsan szükség lenne, éppen ezért, ha a helyiektől megkapom rá a felhatalmazást, ennek azonnal nekikezdenék. Mégpedig a budaörsi önkormányzat jogi apparátusának bevonásával, hiszen a szándék egyértelmű, de annak megfelelő jogi keretet a helyi viszonyokat jól ismerő szakemberek tudnak a leginkább adni.

Valahol azt nyilatkozta, a budaörsi önkormányzat az utóbbi években meglehetősen mostohagyerekként kezeli Kamaraerdőt. Mit értett ez alatt?

Azt gondolom, e kérdés megválaszolásához is kicsit vissza kell kanyarodnunk a túlépítkezés problémáihoz. Ahogy említettem, az egyre nagyobb zsúfoltság egyre komolyabb gondokat generál, amelyek megoldására nem igazán látok komoly terveket Wittinghoff Tamás íróasztalán. Pedig itt Kamaraerdőben például jelenleg nincs posta, nincsenek iskolák, nincsenek üzletek vagy gyógyszertárak, és nem túl egyszerű tömegközlekedéssel átjutni Budaörs belvárosi részére sem. Mintha itt az autópályán túl egy egészen más világ lenne. Akinek autója van, annak persze könnyű, de egy idősebb, tömegközlekedést használó lakosnak elég komoly kihívás egy levél feladása, vagy akár egy nagyobb bevásárlás, gyógyszerbeszerzés. Ugyanakkor azt hangsúlyoznám, hogy a Budaörs brutális iparűzési adóbevételét biztosító cégek közül számos itt működik Kamaraerdőben, a helyieknek kell elviselni az esetlegesen ezzel járó nehézségeket, de ez nyomokban sem látszik, fogalmazzunk így, a budaörsi költségvetés Kamaraerdőt érintő fejezetén. Eltökélt szándékom, hogy megválasztásom esetén ezen változtassak, akár konfliktusok, harcok árán is kivívjam a nagyobb figyelmet a térségre. Tartok tőle, hogy a BFE jelöltjétől, Hajdú Lászlótól mindez nem igazán lenne elvárható, hiszen ő Wittinghoff Tamás egykori SZDSZ-es párttársaként, személyes jó barátjaként került itt képbe. Félek, hogy ebből adódóan ő a jelenlegi polgármester korábban említett „nagypolitikai” hozzáállását képviselné. Nem a kamaraerdei érdekeket képviselné a Testületben, hanem éppen fordítva. Úgy gondolom, egy térségi önkormányzati képviselő igazán hasznos tevékenységet csak akkor tud folytatni, ha az elvek helyett inkább az ügyekre koncentrál, azokat tartja elsődlegesnek munkája során. De sok egyéb fontos feladat is van még: a közbiztonság javítása, a zajterhelés csökkentése, felújítandó utcák, a Részönkormányzat „kinullázott” hatásköreinek, és anyagi forrásának visszaállítása, valós lakossági érdekképviselet – ezek várnak rám, ha bizalmat kapok.

- fela  -