Hír


Ökumenikus ajándék a Szőlősgazda Házának

Összesen tíz szőlőtőkét ajándékozott az ökumenikus összefogás jegyében a budaörsi református közösségnek F. Megyesy Péter és Luntz Péter, az ünnepélyes ültetésre pedig 2022. március 20-án vasárnap, a délelőtti istentiszteletet követően került sor a református templom kertjében.

Két évvel ezelőtt, az egyik ökumenikus imaheti alkalom után, a római katolikus templom előtt került szóba, hogy a budaörsi református gyülekezet központi vezérigéje János evangéliuma vonatkozó passzusai köré fonódik, amelyek az új református templom központi falán is helyet kaptak: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda… Ti a szőlővesszők”, ezért kapta az épület a „Szőlősgazda Háza” elnevezést. Ekkor hangzott el F. Megyesy Péter részéről, hogy szívesen ajándékozna szőlőtöveket a helyi református egyház  új templomának. Időközben kiderült, hogy a híres budaörsi szőlőnemesítő, Dr. Luntz Ottókár családjának részéről már korábban érkezett egy hasonló felajánlás, így 2022. március 20-án vasárnap, a délelőtti istentiszteletet követően összesen tíz szőlőtő elültetésére került sor a református templom kertjében. 

Petőné Püski Ilona lelkész asszony az igehirdetésben Jézusról, mint örökké termő tőről, valamint az Örök Élet forrásáról beszélt, valamint hozzátette, hogy ez a szőlőtő azért ültettetett, hogy minket befogadjon, nekünk életet adjon. „Jézusban maradni jelenti a gyümölcstermés valóságát is. Következményeket, látható jeleket. Fontos leszögezni, hogy a gyümölcstermés: nem elvárt teljesítmény, hanem az élet jele! A gyümölcs nem mások véleménye rólunk! Nem teljesítmény, amit reklámozok, hanem egyszerűen történik, ha Jézusban vagy! Fogalmad sincs gyakran, hogyan, csak lesz. Amit nem is látunk sokszor. Ez nem jelenti az ember cselekvésének, tervezésének, a szolgálatnak relativizálását, sokkal inkább azt, hogy ez történik, ha Jézusban maradsz! Azt, hogy Benne vagyok-e igazán, csak Ő tudja! De a gyümölcsök megjelennek és ez nyilvános!” – hangzott el az istentisztelet során.

Luntz Péter fideszes önkormányzati képviselő-jelölt édesapja  szellemi hagyatékát felidézve családja nevében négy tőkét ajándékozott a gyülekezetnek, amelyek a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetből származnak, és amelyeket édesapja nemesített. A kékoportó és kékfrankos egyaránt megfelel a modern kor követelményeinek, tehát rezisztensek, ami annyit jelent, hogy nem szükséges permetezni őket, bírják a mostani klímát, tehát „idevalóak” – ahogy fogalmazott. „Az alapkőletételnél én is részt vettem képviselő-jelöltként és láttam az épület terveit, úgyhogy mint szőlész-borász családból származó embernek, eszembe jutott, hogy az édesapám, tehát egy budaörsi polgár által nemesített szőlő kerüljön ide” – nyilatkozta Luntz Péter.

F. Megyesy Péter, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége budaörsi csoportjának elnöke összesen hat tőkét ajándékozott az egybegyűlteknek, amelyek közül kettő csiri-csuri szőlő, egy ősi budaörsi fajta, a gyülekezet hölgy tagjainak kedvezve pedig augusztusi muskotályokat ültetett. „Ebben a széttagolt világban élünk, ahol nagyon fontos az összetartozás, és a szőlőtőke összeköt bennünket, hiszen általa a közösség teremtő erejét a magunk képére tudjuk formálni. Az igazi írástudó az, aki a jelekből tud olvasni, és ezeket a szőlőcsemetéket mi jelnek tekintjük, hiszen a szőlőtő és szőlővessző kapcsolata elválaszthatatlan, és ez a közösségek között is egy összetartó kapocs lehet” – hangsúlyozta F. Megyesy Péter, hozzátéve, gondolatai és cselekedetei mozgatórugóját Gárdonyi Géza szavai adták, amely szerint, „amit nem szívbe mártott tollal írtam, az ocsúja a termésemnek”. 

A szőlőtőkék ültetését nagy örömmel fogadták a református gyülekezet tagjai, majd az ünnepi eseményt követően egy kötetlen, kellemes hangulatú fogadásra invitálták a jelenlévőket.

–  boro –