Hír


Keleten a helyzet – ukrajnai menekültek Budaörsön is

Az ukrajnai háború kitörése óta eltelt mintegy egy hónap alatt közel félmillió ember érkezett a háború sújtotta Ukrajnából Magyarországra. A budapesti kabinet többször is hangsúlyozta, minden hazánkba menekülőn igyekeznek segíteni, legyen az kárpátaljai magyar, vagy ukrán nemzetiségű. Túlzás nélkül állíthatjuk, egy ország mozdult meg, hogy segítsen, és ebből részt vállaltak a budaörsiek is. 

Budaörs, Olympos panzió, 2022. március utolsó hetei. A Szidiropulosz család barátságos birodalma szinte a háború kitörésének kezdete óta igyekszik segíteni az Ukrajnából érkezett menekülteket.


– Először a Budaörsön dolgozó, általunk ismert kárpátaljai férfiak családjai érkeztek hozzánk – meséli Szidiropulosz Edit. – Aztán ezek a családok adták tovább a hírt, hogy nálunk el lehet tölteni egy-két éjszakát, így a későbbiekben már nemcsak kárpátaljai magyarok jöttek, hanem az Ukrajna nyugati részéből, már konkrétan a háború elől menekülő ukrán nemzetiségűek is. A számuk folyamatosan változott, volt olyan, amikor csak ketten-hárman voltak, de akadt néhány nap, amikor tízen laktak itt nálunk.

A beszélgetésünkbe bekapcsolódik Edit asszony Ungváron élő, ukrán nemzetiségű barátnője is. Natasa remekül beszél magyarul, így az utóbbi napokban tolmácsként nagy segítséget nyújtott az ide érkező menekülteknek. – Három nappal a háború kitörése után érkeztem a gyerekeimmel együtt, ők azonban tovább utaztak Belgiumba, ahol az unokám él. Én úgy döntöttem, egyelőre itt maradok, próbálok segíteni, amiben tudok Editéknek, illetve az ide érkezőknek.

Beszélgetőpartnereim elmondása szerint elsősorban nők és gyermekek jöttek hozzájuk, miután a katonaköteles korú férfiakat, mint ismert, kevésbé engedik ki az országból az ukrán hatóságok. A panzióba főként olyanok érkeznek, akik célirányosan Nyugat-Európa valamelyik országába tartanak. Nekik kifejezetten hasznos egy ilyen hely itt Budapest nyugati kapujában, ahol egy-két éjszakát el tudnak tölteni, mielőtt tovább indulnak. 


– Az érkezők között vannak tehetősebbek, de vannak nagyon szegények is. Az utóbbi napokban rengeteg nehéz sorsú embert ismertünk meg, egy nap legalább egyszer mindig sírtunk – teszi hozzá Edit. Példaként két hölgyet említ, akik Kijevből érkeztek két gyerekkel, mégpedig kocsival úgy, hogy korábban szinte egyikőjük sem vezetett. Négy napon keresztül utaztak kocsival Moldován, majd Románián át. Rendkívül eltökéltek voltak, azt mondták, nem érdeklik őket a nehézségek, az úton esetleg rájuk váró veszélyek, ők bizony Ausztria felé tartanak.

 
Edit és Natasa beszámolója alapján ugyanakkor az utóbbi napokban mintha kevesebben érkeztek volna hozzájuk. Szerintük ennek az lehet az oka, hogy a háború okozta pánik, zűrzavaros helyzet kicsit csitulni látszik. Először senki sem tudta, mi lesz, mivel senki sem élt még át ilyen háborús helyzetet, éppen ezért rengetegen indultak útnak. Most azonban az úgymond hátországban, tehát ahol nincs háború, rendezni kezdték a viszonyokat a hatóságok. Így sokan már nem is indulnak útnak, vagy az országon belül maradnak, a háború sújtotta területekről az országon nyugati felébe, például Kárpátaljára menekülnek. Ungváron például most már rengeteg a menekült – emlékeztet Natasa.

Szidiropulosz Edit szerint ugyanakkor rengeteg segítséget kaptak a budaörsi cégektől, magánemberektől.  Sokan ajánlottak fel élelmiszert, ruhát, sőt pénzt is. Volt olyan is, hogy egy budaörsi család főzött a náluk lakó ukrajnai családoknak. Sokan pedig a Facebookon működő budaörsi csoportban ajánlják fel segítségüket. Az, hogy szinte az egész ország megmozdult, hogy segítsen, arra mi itt Budaörsön ékes bizonyítékot kaptunk – zárja szavait Edit. 

A budapesti BOK csarnokban alakított ki központi tranzitszállást az Ukrajnából érkező menekültek számára a magyar kormány. Közleményük szerint felkészültek a jelenleginél is nagyobb menekülthullám kezelésére, ezért a Keleti pályaudvar szomszédságában újabb nagy méretű tranzitváró megnyitásáról döntöttek, amelyben többek között olyan térítésmentes szolgáltatásokat biztosítanak, mint a meleg váróhelyiség, tolmácsszolgáltatás, baba-mama és gyereksarok, illemhelyek, orvosi ellátás, telefontöltési lehetőség, internetelérés. Az elhelyezést igénylő személyek részére a szállás szervezésében is segítséget nyújtanak, valamint menedékes státussal, tartózkodási engedéllyel kapcsolatos idegenrendészeti ügyintézésre is lesz lehetőség. A csarnokban helyet kapnak a segélyszervezetek munkatársai is, akik az étel-italból, tisztálkodó szerekből, pelenkából álló adományokat adják át a rászorulók részére. (BOK-csarnok)

Mintegy két kisbusznyi adományt gyűjtött össze a Fidesz-KDNP budaörsi szervezete az ukrajnai menekültek számára. A ruházati cikkekből, használati tárgyakból és tartós élelmiszerből álló szállítmány a Budapesti úton lévő úgynevezett Faházból kelt útra, a cél pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai ellátó központja volt. A szervezet innen nemcsak a Magyarországra érkezett menekülteket igyekszik segíteni, hanem a Hungary Helps program támogatásával a Kárpátalján maradt rászoruló emberek részére is támogatást nyújt.