Hír


A csendes tisztelgéstől a Békemenetig – megemlékezés a háború árnyékában

 

Hangsúlyozottan csendes, beszédektől mentes március 15-i megemlékezést tartott idén a budaörsi Fidesz-KDNP. A szervezők pusztán annyit kértek minden megjelenttől, hozzanak magukkal egy-egy szál fehér virágot, ezzel is jelezve a béke melletti kiállásukat. A rendezvényre már egy nappal az évforduló előtt, azaz 14-én délután sor került. Ünnepi beszédek helyett mindössze egy verset hallgattak meg a résztvevők, majd közösen mondtak el egy imát, így fohászkodva a békéért és az Ukrajnában zajló háború áldozataiért. Ezt követően pedig a helyi szervezetek megkoszorúzták a Kossuth-szobrot, a résztvevők pedig elhelyezték az emlékműnél a magukkal hozott, békét szimbolizáló fehér virágot. (M15Fotó 1; M15Fotó 2.)

Nem véletlenül került sor a budaörsi polgári oldal megemlékezésére már az ünnepet megelőző napon. Március 15-én indult útjára ugyanis a 9. Békemenet, amelyen a budaörsi jobboldali érzelmű emberek komoly létszámban képviseltették magukat. A szervezők szerint minden eddigi, sikeresnek elkönyvelt Békemenet létszámát is túlszárnyalta az idei. Az egyes becslések szerint mintegy 500-600 ezres tömeg a Komjádi uszoda előtt gyülekezett, innen indultak el zászlókat lobogtatva, egy „No War” feliratú molinó mögött a Margit hídon át, a Szent István körúton, majd a Bajcsy-Zsilinszky út érintésével az Alkotmány utcán keresztül a Kossuth térre, ahol a kormány központi ünnepsége, és a miniszterelnök beszéde várta őket.      

Az Ukrajnában zajló háború adta a vezérfonalát Orbán Viktor Kossuth téren tartott beszédének is. – Komoly dolgokról kell beszélnünk, háborúról és békéről, a fenyegető veszélyekről – mondta a kormányfő, majd hangsúlyozta: a Kárpátok alatt a magyarok mindig szabadságra és békére vágytak, de ez nem maradhat puszta óhaj. A békéhez, a szabadsághoz és az egyetértéshez erőre van szükség, mert gyenge nép nem kap békét – tette hozzá.  Orbán Viktor kiemelte, Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, éppen ezért nem küldünk se fegyvert, se katonát Ukrajnába. A kormányfő beszélt az elmúlt 12 évben elért eredményekről, rámutatva arra, hogy mindezt időnként igen komoly nemzetközi támadások kereszttüzében kellett kiharcolni.

Az erős Magyarországot építjük 12 éve, ezért támogatjuk a családokat, ezért hoztunk létre 1 millió új munkahelyet. Ezért adóztattuk meg a multikat és csökkentettük a rezsit – sorolta a miniszterelnök.  A ránk dobált kövekből lépcsőt építünk magunknak. Végre van belevaló külpolitikánk, és mindenki munkához juthat, aki dolgozni akar. A nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztései Budapesten történnek, a világ legnagyobb sportrendezvényei egymásnak adják a kilincset – folytatta a kormányfő. A déli mellett már a keleti határ biztonságát is fegyverrel kell garantálniuk a hivatalos szerveknek, most egyetlen rossz döntés sem fér bele – emlékeztetett. „Tizenkilenc nap menetelés vár ránk, és a végén, április 3-án megvívunk velük. Induljunk hát, és nyerjük meg életünk legfontosabb csatáját!” – hangoztatta Orbán Viktor.