Hír


Nem fordulhatunk vissza! – Varga Mihály Budaörsön

Veszélyekkel teli világban élünk, így még az átlagosnál is nagyobb a tétje a közelgő választásoknak – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a választókörzet kormánypárti jelöltje, Menczer Tamás meghívására látogatott Budaörsre. A Friedmann-házban tartott rendezvényen telt ház várta a politikust. 

Amikor én Miniszter urat hallgatom, mindig ámulva teszem, mert vannak olyan emberek, akiken érződik, hogy nincs a tudásukon lyuk, bármit lehet tőlük kérdezni, mindenre tudnak válaszolni úgy, hogy abba nem lehet belekötni, és Varga Mihály ilyen szakember – mondta felvezetőjében a rendezvény házigazdája, Menczer Tamás. 

A politikus arról is szólt, hogy 2010 előtt a Gyurcsány-Bajnai kormánynak csak egyetlen válság jutott, a 2008-as, de azt sem tudták kezelni, csődbe vitték és eladósították az országot, mindeközben belehazudtak a szemünkbe. A 2010 óta kormányzóknak viszont át kellett élniük a migránsválságot, a pandémiát, most pedig a közvetlen szomszédságunkban egy háborút, mégis ez idő alatt egymillió új munkahelyet teremtettek, emelkedtek a fizetések, a nyugdíjak, az idősek visszakapták a 13. havi illetményüket, az adók csökkentek és a rezsiárakat is sikerült befagyasztani.  A választás tétje tehát az, hogy meg tudjuk-e őrizni az elmúlt 12 évben elért eredményeket – tette hozzá Menczer Tamás. 

Ahogy Tamás is utalt rá, nagyon lecsupaszodnak a mondatok, háború vagy béke, előre, vagy hátra, visszafordulunk, vagy megyünk tovább azon az úton, amelyet az elmúlt 12 évben az ország bejárt. Ez annak a választásnak a tétje, amely április 3-án vár ránk – kezdte mondandóját Varga Mihály, aki úgy fogalmazott, 2002-ben már egyszer csalódnunk kellett. Akkor kezdő kormányzóként úgy gondoltuk, elég csak jól tenni a dolgunkat, az emberek majd elismerik azt. Kiderült azonban akkor, hogy önmagában jól kormányozni kevés – említette, hozzátéve, hogy ennek veszélye most is fennáll, hiszen a baloldal abban reménykedik, hogy a pandémia és a szomszédban zajló háború miatti félelmek, a bizonytalanság eredményeképp az emberek visszahívják őket. Azt gondolják, hogy a kollektív emlékezet csak úgy néhány hónapig tart, az embereknek már nem jut eszébe az, mi volt korábban – folytatta. 

Varga Mihály szerint pedig érdemes visszagondolni arra, hogy 2002-ben, az első Fidesz-kormányzás végén még a baloldal is elismerte, hogy nagyon jó gazdasági helyzetben van az ország. Hogy 2006, legkésőbb 2007-re akár az eurót is bevezethetjük. Következett azonban nyolcévnyi baloldali kormányzás, amelynek végén csődbe került az ország – jegyezte meg. 

Ha már itt vagyok Budaörsön, példaként hadd említsem meg azt, hogy 2011-ben itt is azzal kellett kezdenünk, hogy a kormány a város 6,5 milliárd forintnyi adósságát átvállalta, mert sok más önkormányzathoz hasonlóan a budaörsi is nehéz helyzetbe került – emlékeztetett a miniszter, aki hangsúlyozta, 12 évvel ezelőtt Magyarországot többek között Argentínával és Görögországgal együtt a világ 10 legkockázatosabb országa közé sorolták. 

A baloldali kormányzás 2002 után röpke hat év alatt teljesen lerombolta az azt megelőző négy év gazdasági eredményeit, így következett be 2008-ban a gazdasági válság, amit aztán egyáltalán nem tudtak kezelni. Megszorító intézkedéseket vezettek be, rezsit emeltek, elvették a nyugdíjasok és a közalkalmazottak 13. havi bérét. De még így sem voltak képesek a fennálló adósság törlesztésére, ezért az IMF-hez fordultak. Tipikus baloldali politika, csődbe viszik az országot, aztán pedig az emberek pénzét veszik el – említette Varga Mihály. 

De ugorjuk előre az időben, mégpedig 2020-ba, amikor egy olyan világjárvány jött, amelyre utoljára 100 évvel ezelőtt volt példa. Korlátozások, üres utcák, a gazdaság tulajdonképpen megállt, leálltak a gyárak, komplett szektorok, mint például a turizmus és vendéglátás kerültek a csőd szélére. Olyan gazdasági válság söpört végig a világon, ami kétszer akkora volt, mint a 2008-as – hívta fel a figyelmet. 

Azonban a jelenlegi kormány nem esett kétségbe, hiszen az azt megelőző 10 évben sikerült olyan tartalékokat képezni, hogy saját erőből tudott segíteni a bajba jutottaknak, adót csökkentett, különböző felzárkóztató programokat indított be. Ez a polgári oldal válságkezelése, adót csökkentünk, segítünk és megpróbáljuk a munkahelyeket megőrizni – hangsúlyozta. Ez adja többek között a mostani választás veszélyét, hiszen, ha a gazdaságpolitikában irányváltás történik, megint jöhet az az időszak, amit pedig egyszer már magunk mögött hagytunk – közölte Varga Mihály. 

A politikus úgy fogalmazott, vannak más veszélyek is. Az elmúlt időszakban ugyanis olyan folyamatok zajlottak és zajlanak, amelyre egyetlen kormány sem tudott felkészülni. A már említett vírusválságot egy háború követte a közvetlen szomszédságunkban, egy olyan országban, ahol ráadásul több százezer magyar nemzetiségű ember él. Nagyon megfontoltan, a „kétszer mérj, egyszer vágj” elvét követve lehet bármit is mondani, cselekedni – nyomatékosított. 

Mi egyértelművé tettük, ebben a konfliktusban tudjuk, hogy ki az agresszor, de hozzátettük, nem lehet olyan szankciókat bevezetni, ami aránytalanul nagy terhet ró ránk, nem lehet, hogy ennek a háborúnak az árát a magyarok fizessék meg. Azt is egyértelművé tettük, hogy ebből a konfliktusból mi mindenképpen kimaradunk – emelte ki a pénzügyminiszter. 

Varga Mihály szerint az is egyértelműen kiderült, mi a különbség a háborús menekültek és a gazdasági migránsok között, és Magyarország azt is megmutatta, hogyan látja el azokat, akik valóban egy háborúból menekülve kérnek segítséget. Bebizonyítottuk, hogy jó emberek vagyunk – jegyezte meg. 

A politikus szerint ugyanakkor e válságkezelések során a hazai baloldal semmiféle segítséget sem nyújtott, sőt hazugságokkal, álhírek gyártásával, felelőtlen kijelentésekkel csak nehezíti a helyzetet. A jelenlegi kormányzás viszont ebben az ellenszélben is kezelni tudja a szituációt, ellentétben az országot csődbe vivő baloldallal. 2010-ben Magyarország egyszer már megoldotta ezt a baloldali kormányzásnak nevezett problémát, nagyon fontos, hogy most se forduljunk vissza, ne adjunk lehetőséget számukra, hogy újra megtegyék – zárta szavait a pénzügyminiszter az április 3-ai választásokra utalva.